Russische hackers verantwoordelijk voor cyberaanval op Duvel Moortgat

In een tijd waarin bedrijven steeds afhankelijker worden van digitale systemen, blijkt geen enkele sector immuun te zijn voor de dreiging van cyberaanvallen. Recentelijk heeft het Belgische biericoon Duvel Moortgat een dergelijke aanval ervaren, die niet alleen hun systemen verstoorde, maar ook de rust in de brouwketels verbrak.

duvel-banner

Op een nacht die normaal gesproken gevuld zou moeten zijn met het geluid van klinkende bierpullen en het gelach van tevreden bierliefhebbers, viel een schaduw over de brouwerij van Duvel Moortgat in Breendonk. Het duistere handwerk van ransomware versleutelde bestanden bracht de productielijnen tot stilstand. Een zorgvuldig geplande cyberaanval, zo bleek, uitgevoerd door het pro-Russische hackerscollectief genaamd Stormous Group. De gevolgen waren niet te overzien: productielocaties in België en zelfs dochterondernemingen in de Verenigde Staten werden getroffen, wat resulteerde in een onderbreking van de soepele stroom van goudgele versnaperingen.

Herstel en vastberadenheid

Het doel van dergelijke aanvallen is vaak financieel gewin, met hackers die losgeld eisen in ruil voor de vrijgave van geblokkeerde systemen. Net zoals het rijpen van een goed gebrouwen bier tijd vergt, zo vergt ook het herstellen van dergelijke aanvallen geduld en vastberadenheid. Duvel Moortgat, een familiebedrijf met diepe wortels in de Belgische brouwtraditie, heeft uit voorzorg alle productielocaties stilgelegd, zodat zij zich volledig kunnen wijden aan het herstel van hun digitale omgeving.

De tap blijft open

Maar wees gerust, bierliefhebbers, de tap blijft niet voor eeuwig gesloten. Het bedrijf verzekert ons dat ze genoeg voorraad hebben om de dorstigen te bedienen, zelfs tijdens periodes van digitale onrust. En laten we eerlijk zijn, een kleine vertraging in de productie van ons geliefde brouwsel zal ons niet weerhouden van het genieten van de rijke smaken en het gezelschap dat ermee gepaard gaat.

Een boodschap voor de hackers

Terwijl de brouwerijen hun systemen herstellen en de productie langzaam hervatten, kunnen we alleen maar hopen dat de digitale wereld veiliger wordt voor alle bedrijven die onze wereld verrijken met hun ambachtelijke producten. En laten we vooral onthouden: terwijl het delen van bier een nobele daad is, is het delen van digitale bestanden zonder toestemming dat zeker niet. Dus, hackers, handen af van ons bier! De wereld heeft genoeg dorst om te lessen zonder uw ongewenste interventie.

Bron: de Telegraaf

Meer informatie over Cybersecurity?

Download dan hier gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

Cybersecurity voor bedrijven

Vrijblijvend advies nodig?

Persoonlijk advies nodig voor al uw IT-gerelateerde vragen? Bij OfficeGrip helpen wij u graag! Neem direct contact met ons op of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Contactformulier

Heeft u een directe vraag? Vul dan ons contactformulier in en onze experts zullen contact met u opnemen! 

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!