Waarom de Microsoft 365 beveiliging belangrijk is

Een beveiligde werkomgeving

Microsoft 365 maakt het voor organisaties mogelijk om vanaf elke locatie productief te werken. Door de Microsoft 365 beveiliging kunnen werknemers op een veilige manier toegang krijgen tot gegevens. Op een moderne manier samenwerken en gegevens veilig opslaan is waar Microsoft 365 om draait. Door het hybride werken zijn er andere beveiligingsmogelijkheden nodig dan dat wij traditioneel zijn gewend. De Microsoft 365 beveiliging helpt organisaties om gegevens op een veilige manier op te slaan.

Inhoudsopgave

Hoe werkt de Microsoft 365 beveiliging nu precies?

Dit is een vraag waarop wij moeilijk in één keer antwoord kunnen geven. Dat komt vanwege de verschillende beveiligingsmogelijkheden van Microsoft 365. Elke organisatie kan ervoor kiezen om bepaalde functionaliteiten wel of niet in te schakelen. Dit heeft als voordeel dat de kosten beperkt kunnen blijven, omdat niet alle beveiligingsfunctionaliteiten even belangrijk zijn voor jouw organisatie.

De Microsoft 365 beveiliging heeft door deze flexibiliteit verschillende configuratiemogelijkheden. Het is belangrijk om voor een passende configuratie te kiezen, omdat de beveiliging van de data ervan afhankelijk is. Wij hebben in een vorig bericht de meeste beveiligingsmogelijkheden besproken, maar benoemen toch een aantal van de belangrijkste functionaliteiten hier opnieuw.

Hoe werkt de Microsoft 365 beveiliging

De Microsoft 365 beveiliging in de basis

De basis van een Microsoft 365 beveiliging begint bij het correct instellen van Azure Active Directory (Azure AD). Bij elke Microsoft 365 omgeving moet je gebruik maken van Azure Active Directory. Dit is nodig, omdat alle gebruikersaccount vanaf deze omgeving moeten worden ingeregeld. Met Azure AD worden gebruikers- en groepsaccounts gemaakt en beheerd. Het is daarmee de basis van de Microsoft 365 beveiliging binnen organisaties. Azure Active Directory kijkt of werknemers toegang mogen hebben tot de bedrijfsgegevens en is dus de eerste beveiligingslijn van Microsoft 365.

Microsoft 365 beveiligen met MFA en Conditional Access

Een van de belangrijkste onderdelen van de Microsoft 365 beveiliging is Multi-Factor Authenticatie (MFA) en Conditional Access. Het inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord is niet meer veilig genoeg. Door Multi-Factor Authenticatie en Conditional Access toe te voegen verhoog je de beveiliging van Microsoft 365 enorm. Door Multi-Factor Authenticatie is er een extra inlogcode nodig voordat werknemers toegang krijgen tot gegevens. Zelfs als er succesvol inloggegevens worden bemachtigd, kunnen kwaadwillende niet zomaar inloggen. De Microsoft 365 beveiliging zal dan een extra code vragen om toegang te verlenen tot gegevens.

Met Conditional Access breid je deze beveiliging nog een stap verder uit. Microsoft 365 kijkt dan naar verschillende datapunten, voordat er wordt gevraagd naar een extra inlogcode. Iemand die vanaf kantoor inlogt hoeft bijvoorbeeld niet perse een extra beveiligingscode in te voeren. Op het moment dat iemand vanuit het buitenland inlogt kan dat dus wel het geval zijn. Conditional Access maakt de omgeving zowel veiliger als prettiger, omdat werknemers niet onnodig een extra verificatiecode hoeven in te voeren.  

Microsoft 365 beveiliging belangrijk MFA Conditional Access

De Microsoft 365 beveiliging op apparaten

We hebben het hierboven gehad over de belangrijkste beveiligingsmethodes om op een veilige manier in te loggen in Microsoft 365. De Microsoft 365 beveiliging heeft nog veel meer mogelijkheden om ook de fysieke apparaten te beveiligen binnen de organisatie. Deze apparaten worden in Microsoft termen ook wel “eindpunten” genoemd. Alle eindpunten (apparaten van werknemers) moeten veilig en betrouwbaar zijn, omdat deze apparaten toegang hebben tot bedrijfsgegevens. Als organisatie wil je dus bescherming bieden op de apparaten en onderdelen zoals het updatebeleid regelen.

De Microsoft 365 beveiliging met Defender for Business

Microsoft Defender for Business is een belangrijk onderdeel van de Microsoft 365 beveiliging. Het helpt organisaties om alle apparaten binnen een organisatie optimaal te beveiligen. Defender for Business maakt gebruik van de cloud om schadelijke software te detecteren. Het complete netwerk is zelflerend en leert dus van alle Microsoft 365 omgevingen die er zijn. Organisaties krijgen ook inzicht in beveiligingsrisico’s binnen het bedrijf, waardoor er op basis van prioriteit actie kan worden ondernomen. Microsoft Defender for Business is een uitgebreid product, waarover je hier meer kan lezen.

Microsoft Defender for Business Beveiliging

Apparaten beheren met Mobile Device Management

Het beveiligen van apparaten is onderdeel van de Microsoft 365 beveiliging. Met Microsoft Endpoint Manager (voorheen Microsoft Intune) is het mogelijk om alle (zakelijke) apparaten te beheren. Als organisatie kan je een werkapparaat compleet in beheer nemen, waardoor je verschillende beveiligingseisen kan stellen aan dit apparaat. Denk dan aan het updatebeleid, benodigde softwareversie, beschikbare applicaties en ga zo maar door. Dit maakt het beheer veel makkelijker en verhoogt tegelijkertijd de Microsoft 365 beveiliging.

Werknemers kunnen ook gebruik maken van persoonlijke apparaten om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens. Dit wordt Mobile Application Management (MAM) genoemd. Een privé apparaat wil je als organisatie niet compleet beheren. Door Mobile Application Management toe te passen wordt het mogelijk om toch een aantal eisen te stellen aan een privé apparaat. Zo blijven bedrijfsgegevens beschermd, maar hebben werknemers toch een aparte privé omgeving.

Waarom de Microsoft 365 beveiliging belangrijk is voor jouw organisatie

De Microsoft 365 beveiliging is belangrijk om een aantal redenen. Je wilt als organisatie alle gegevens op een veilige manier bewaren. Dit is essentieel voor jouw organisatie, omdat bedrijfsgegevens die op straat komen funest kunnen zijn voor jouw bedrijf. De Microsoft 365 beveiliging helpt jou om bescherming te bieden tegen cybercriminaliteiten, om zo al jouw data veilig op te kunnen slaan.

Verder biedt de Microsoft 365 beveiliging belangrijke beheerdersmogelijkheden. Op het moment dat jouw organisatie begint te groeien met het aantal werknemers, wordt het beheren steeds lastiger. Je kunt simpelweg niet elke laptop fysiek langsgaan. Door gebruik te maken van Microsoft 365 beheer je alle laptops vanuit één centraal portaal, waardoor je beveiligingsinstellingen kunt aanpassen.

Tot slot

Waarom de Microsoft 365 beveiliging belangrijk is, is omdat het jouw organisatie beter beschermd tegen cybercriminelen. Het geeft jouw organisatie de mogelijkheid om verschillende beveiligingsinstellingen toe te passen. Met deze beveiligingsinstellingen worden jouw bedrijfsgegevens beter beschermd. Het geeft ook meer inzicht in de actuele beveiliging van jouw organisatie. Kwetsbaarheden worden gemarkeerd en worden op basis van prioriteit weergegeven. Dit biedt jouw organisatie de mogelijkheid om efficiënt verschillende beveiligingsproblemen op te lossen.

Meer informatie over Cybersecurity?

Download dan hier gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

Cybersecurity voor bedrijven

Meer lezen

Copilot-Teams
Achtergrond

De nieuwe dimensie van Microsoft Teams met Copilot

Bij OfficeGrip brengen we continu innovaties naar onze klanten om hun werk efficiënter en effectiever te maken. Microsoft Teams is het kloppende hart van moderne samenwerking, en we zijn erg enthousiast over de nieuwste verbeteringen die de samenwerking verder zullen versterken en hybride vergaderingen nog effectiever zullen maken.

Lees meer...
dell-precision-workstation
Achtergrond

Dell Precision Workstations

Al meer dan 25 jaar levert Dell Precision veelzijdige ontwerpen, top prestaties en betrouwbaarheid om u in staat te stellen uw meest veeleisende toepassingen te beheersen. Van prijswinnende filmmakers en animators tot ultramoderne architecten en ingenieurs, tot datawetenschappers en VR-ontwikkelaars, ons uitgebreide portfolio stelt u in staat om een geschikte workstation te vinden die uw doel en creatieve expertise aandrijft.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!