Waarom werken vanuit de cloud

Eén centrale werkplek

Werken vanuit de cloud wordt steeds populairder. Regelmatig zien wij organisaties die met alle apparaten nog werken vanuit een centrale server. Nu we steeds meer hybride zijn gaan werken, is het werken vanuit de cloud steeds belangrijker geworden. Het is door de cloud namelijk mogelijk om makkelijker samen te werken en te communiceren met collega’s. Daardoor wordt het mogelijk om productiever te werken binnen de organisatie. Wij bespreken hier waarom het werken vanuit de cloud zo handig is.

Inhoudsopgave

Werken vanuit de cloud zorgt voor een hogere productiviteit

Het werken vanuit een server heeft een aantal nadelen met betrekking tot de productiviteit. Bestanden staan op verschillende locaties opgeslagen in oneindig veel sub mappen, regelmatig zijn er dubbele documenten te vinden en het versturen van gegevens is erg lastig. Werknemers zijn daardoor veel tijd kwijt aan het zoeken naar de juiste bestanden. Dit is door de cloud eigenlijk niet meer nodig.

Documenten worden makkelijker vindbaar

Met een moderne werkplek wordt het makkelijker om documenten te vinden. Documenten worden in een gestructureerde omgeving opgeslagen, waardoor werknemers direct weten waar zij moeten zijn. De moderne werkplek maakt het met SharePoint mogelijk om één centrale opslaglocatie te creëren binnen de organisatie. Daarbij heeft SharePoint uitgebreide zoekfunctionaliteiten, waardoor gegevens direct gevonden kunnen worden. Dit bespaart ongelofelijk veel tijd en helpt werknemers sneller op weg om de juiste documenten te vinden.

Samenwerken is makkelijker vanuit de cloud

Een van de grootste voordelen van de cloud is dat samenwerken een stuk makkelijker is. De cloud heeft altijd beschikking over de nieuwste versie van een document. Dit voorkomt dat werknemers vanuit verouderde documenten werken. Het heen en weer mailen van documenten is door het werken vanuit de cloud verleden tijd. Met Microsoft Teams heb je als organisatie één centraal samenwerkingsplatform. In Microsoft Teams kunnen verschillende groepen binnen de organisatie met elkaar samenwerken. Dit is een stuk efficiënter, omdat iedereen altijd met de nieuwste gegevens werkt. Werknemers kunnen korte berichten en bijlages sturen, (video)bellen met elkaar en vanuit één centrale plek samenwerken met elkaar.

Cloud werken

Werken vanuit de cloud verhoogt de beveiliging

We zijn steeds vaker vanaf verschillende locaties gaan werken. Door te werken vanuit de cloud is het makkelijker geworden om gegevens te raadplegen. Daarnaast verhoogt het de beveiliging binnen de organisatie drastisch. Cybercriminelen zijn steeds creatiever geworden en slaan op geavanceerdere manieren toe. Daarom is de beveiliging van een werkomgeving essentieel geworden.

De cloud maakt het mogelijk om geavanceerde beveiligingsmogelijkheden toe te passen. In Microsoft 365 zitten er veel beveiligingsmogelijkheden om de complete IT-omgeving te beveiligen. Deze zijn tegenwoordig ook daadwerkelijk nodig, omdat een cyberaanval enorme impact op een organisatie kan maken. Het compleet voorkomen van een cyberaanval is onmogelijk, maar er zijn wel middelen die de impact kunnen beperken.

Apparaten beheren vanaf afstand

Het hybride werken heeft ervoor gezorgd dat apparaten zich steeds vaker op verschillende locaties bevinden. Daardoor kan het lastig zijn om alle apparaten te beheren en veilig te houden. Door te werken vanuit de cloud wordt het mogelijk om alle apparaten te beheren vanuit één centrale omgeving. Dit geeft organisaties direct inzicht in de gezondheid van een apparaat. Op basis van deze gegevens kan toegang tot de werkomgeving worden geblokkeerd. Het beheren van deze apparaten gebeurt vanuit Microsoft Endpoint Manager.

Dit verhoogt de veiligheid binnen de organisatie, omdat kwetsbare apparaten gedwongen worden om actie te ondernemen. Organisaties kunnen ervoor kiezen om apparaten aan een aantal eisen te laten voldoen. Als er aan deze eisen wordt voldaan, dan krijgt een werknemer pas toegang tot de IT-omgeving.

Voorbeeld

Apparaten die niet voldoen aan het updatebeleid kun worden geweigerd uit de IT-omgeving. Op het moment dat de apparaten weer voldoen aan het updatebeleid, dan krijgen deze weer toegang.

Microsoft Defender for Business

Alleen gebruik maken van een virusscanner is in een organisatie niet meer voldoende. Cybercriminelen hebben op deze manier maar één kwetsbaar apparaat nodig om toegang te krijgen tot uw werkomgeving. Daarom is Microsoft Defender for Business een complete beveiligingsoplossing voor organisaties. Het helpt organisaties om beschermd te blijven tegen cybercriminaliteit.

Met Microsoft Defender for Business wordt de complete IT-omgeving proactief gemonitord. Op het moment dat er verdachte gebeurtenissen plaatsvinden, slaat Microsoft Defender for Business direct toe. Door deze geautomatiseerde acties wordt de impact bij een dreiging tot een minimum beperkt. Microsoft Defender for Business maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en leert van het complete netwerk, waardoor de nieuwste bedreigingen direct kunnen worden gedetecteerd. De technische uitleg over Microsoft Defender for Business kun je hier vinden.

Werken vanuit de cloud zorgt voor een back-up van gegevens

De cloud maakt voor alle gebruikers een back-up van gegevens. Het kan nu eenmaal voorkomen dat een apparaat compleet opnieuw moet worden ingesteld. Gebruikers kunnen hierdoor data kwijtraken, wat uiteraard voor de nodige frustraties kan zorgen. Door gegevens in de cloud op te slaan raken werknemers geen gegevens meer kwijt.

We hebben het hier al over SharePoint en Microsoft Teams gehad bij het werken vanuit de cloud. Dit zijn echt samenwerkingsplatformen. Deze platformen zijn bedoeld om gegevens specifiek met de organisatie te delen. Met Microsoft OneDrive krijgen werknemers een persoonlijke opslaglocatie voor zakelijke gegevens.

Wat doet OneDrive precies bij een moderne werkplek

OneDrive is een persoonlijke opslaglocatie dat deel uitmaakt van de moderne werkplek. Met Microsoft OneDrive kunnen werknemers gegevens opslaan in de cloud. Dit is eigenlijk een privé opslag, omdat de gegevens niet standaard met collega’s worden gedeeld. Het doel van OneDrive is om jouw als gebruiker via de cloud toegang te geven tot gegevens.

Door OneDrive te gebruiken heb je als werknemer een back-up van gegevens in de cloud staan. Op het moment dat jouw laptop opnieuw moet worden geïnstalleerd, hersteld OneDrive alle persoonlijke documenten. Dit voorkomt dus dat er gegevensverlies plaatsvindt. OneDrive maakt gebruik van de beleidsregels van de organisatie, waardoor organisaties toch bescherming kunnen bieden tegen cybercriminaliteit. Meer informatie over hoe Microsoft OneDrive werkt kun je hier vinden.

Conclusie

Het werken vanuit de cloud heeft dus veel voordelen ten opzichte van de traditionele manier. Voor organisaties verhoogt het de productiviteit, de beveiliging en creëert het veilige back-ups. Nu wij steeds vaker hybride gaan werken, is een moderne werkplek eigenlijk onmisbaar geworden. Werken vanuit de cloud is nu eenmaal de toekomst en geeft organisatie een concurrentievoordeel. Meer informatie over de moderne werkplek kun je daarom hieronder vinden:

De voordelen van een moderne werkplek cover

Meer informatie over de moderne werkplek?

Download dan gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

De voordelen van een moderne werkplek

De voordelen van een moderne werkplek cover

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Om spam te voorkomen vragen we u de
  onderstaande code over te typen.

  Meer lezen

  Copilot-Teams
  Achtergrond

  De nieuwe dimensie van Microsoft Teams met Copilot

  Bij OfficeGrip brengen we continu innovaties naar onze klanten om hun werk efficiënter en effectiever te maken. Microsoft Teams is het kloppende hart van moderne samenwerking, en we zijn erg enthousiast over de nieuwste verbeteringen die de samenwerking verder zullen versterken en hybride vergaderingen nog effectiever zullen maken.

  Lees meer...
  dell-precision-workstation
  Achtergrond

  Dell Precision Workstations

  Al meer dan 25 jaar levert Dell Precision veelzijdige ontwerpen, top prestaties en betrouwbaarheid om u in staat te stellen uw meest veeleisende toepassingen te beheersen. Van prijswinnende filmmakers en animators tot ultramoderne architecten en ingenieurs, tot datawetenschappers en VR-ontwikkelaars, ons uitgebreide portfolio stelt u in staat om een geschikte workstation te vinden die uw doel en creatieve expertise aandrijft.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!