Wat is ransomware precies?

Hoe u uw organisatie kunt beschermen tegen deze groeiende cyberbedreiging

Ransomware… U heeft er vast wel eens van gehoord, maar wat houdt het nu precies in? In dit artikel leggen we uit wat ransomware is, waarom het aantal aanvallen toeneemt, wie deze aanvallen uitvoeren en hoe u uw organisatie kunt beschermen.

Wat is ransomware?

De term “ransomware” is een combinatie van “ransom” (losgeld) en “software”. Wanneer uw computer of netwerk besmet raakt met ransomware, worden belangrijke bestanden vergrendeld. Vervolgens verschijnt er een bericht waarin gevraagd wordt om losgeld te betalen, vaak in cryptocurrency, om weer toegang te krijgen tot de bestanden. Helaas is er geen garantie dat uw bestanden na betaling daadwerkelijk worden vrijgegeven.

Toename van ransomware-aanvallen

Ransomware-aanvallen zijn de laatste jaren flink toegenomen. Volgens ExpressVPN werd in 2023 bijna 73% van de organisaties getroffen door een ransomware-aanval. Het gemiddelde losgeld dat werd geëist, bedroeg meer dan 4 miljoen dollar, met bijkomende herstelkosten van ongeveer 1,7 miljoen euro.

In Nederland werden vorig jaar 147 ransomware-aanvallen gemeld. Dit cijfer is waarschijnlijk een onderschatting, omdat veel bedrijven geen aangifte doen uit angst voor imagoschade. Ter vergelijking: in Duitsland, waar bedrijven verplicht zijn om ransomware-aanvallen te melden, werden vorig jaar 4000 incidenten geregistreerd.

De economische schade door cybercriminaliteit wordt eind dit jaar geschat op 9 miljard euro en kan, door de vooruitgang in AI-technologie, tegen 2025 stijgen tot 9,8 miljard euro.

Wie zitten er achter ransomware-aanvallen?

Ransomware-aanvallen worden vaak uitgevoerd door goed georganiseerde cybercriminelen. Deze groepen zijn meester in het verbergen van hun identiteit en daardoor moeilijk op te sporen. Ze werken zeer professioneel en sommige hebben zelfs een HR-afdeling.

Naast deze doorgewinterde hackers zijn er ook steeds meer beginners die zich aan ransomware wagen. Dankzij Ransomware-as-a-Service (RaaS) kunnen minder ervaren cybercriminelen voor een paar tientjes per maand een abonnement nemen op een RaaS-platform en zo een ransomware-aanval uitvoeren. De winst wordt vervolgens gedeeld met het platform.

Hoe beschermt u uw organisatie tegen ransomware?

Geavanceerde bedreigingsbescherming

Microsoft 365 biedt geavanceerde bedreigingsbescherming die verdachte activiteiten kan detecteren en blokkeren voordat ze schade kunnen aanrichten.

Maak regelmatig back-ups

Zorg ervoor dat u regelmatig back-ups maakt van uw bestanden en bewaar deze offline. Dit is een cruciale stap om uw gegevens te beschermen tegen ransomware-aanvallen.

Voer updates uit

Houd al uw software, inclusief uw besturingssysteem, up-to-date. Updates zijn cruciaal om beveiligingslekken te dichten die door ransomware kunnen worden uitgebuit.

Gebruik antivirussoftware

Installeer betrouwbare antivirussoftware en houd deze up-to-date. Dit helpt om uw systeem te beschermen tegen malware, inclusief ransomware.

Gebruik een firewall

Een goede firewall kan helpen om ongewenste toegang tot uw netwerk te blokkeren. Dit kan een extra laag van bescherming bieden tegen ransomware-aanvallen.

Educatie en training

Het is belangrijk om medewerkers te trainen om verdachte e-mails en links te herkennen. Veel ransomware-aanvallen beginnen met een phishing-poging, dus het creëren van bewustzijn is essentieel.

Multi-factor authenticatie (MFA):

MFA voegt een extra beveiligingslaag toe door gebruikers te verplichten twee of meer verificatiemethoden te gebruiken om toegang te krijgen tot hun account. Dit kan helpen om ongeautoriseerde toegang tot uw systemen te voorkomen.

Incidentresponsplan

Het hebben van een duidelijk plan voor wat te doen in geval van een ransomware-aanval kan helpen om de schade te beperken en de hersteltijd te versnellen. Dit is een belangrijke stap die vaak over het hoofd wordt gezien.

Let op: Het is altijd belangrijk om een IT-professional te raadplegen bij het implementeren van deze maatregelen. Elk bedrijf is uniek en heeft mogelijk andere beveiligingsbehoeften. OfficeGrip kan u helpen bij het bepalen van de beste aanpak voor uw specifieke situatie.

Door deze maatregelen te nemen, kunt u de kans op een ransomware-aanval aanzienlijk verkleinen en de impact ervan beperken als het toch gebeurt. Ransomware is een groeiende bedreiging, dus het is de moeite waard om tijd en geld te investeren in uw beveiliging!

Meer informatie over Cybersecurity?

Download dan hier gratis ons eBook voor meer informatie.

Klaar om aan de slag te gaan met het beveiligen van uw bedrijfsdata?

Avista-Shegani

Avista denkt graag
met u mee.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!