Wijzigingen in Microsoft-licenties per 1 oktober 2023

Wat gaat er veranderen?

Wijzigingen in Microsoft-licenties per 1 oktober 2023

Microsoft heeft onlangs aangekondigd dat er belangrijke veranderingen komen in de manier waarop Microsoft 365, Office 365 en Microsoft Teams worden gelicentieerd in de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. Deze veranderingen, die van kracht zullen gaan per 1 oktober 2023, hebben betrekking op de manier waarop Microsoft-klanten en partners in de EER deze populaire producten en diensten kunnen gebruiken. Bestaande afnemers ondervinden geen impact en behouden de mogelijkheid om hun huidige abonnementen op gebruikelijke wijze te blijven gebruiken 

Achtergrond 

Al meer dan een decennium heeft Microsoft zich ingezet om moderne communicatie- en samenwerkingsmogelijkheden op te nemen in hun zakelijke suites. Dit begon met Office Communicator in 2007 en evolueerde in de loop der jaren via Lync, Skype for Business Online en, recentelijk, Microsoft Teams. Als reactie op de voortdurende evolutie van werk blijft Microsoft streven naar het ondersteunen van hun klanten door te luisteren naar veranderingen in werkpatronen en feedback van overheden en concurrenten. 

Waarom de wijzigingen? 

Om beter tegemoet te komen aan de behoeften van klanten en ook rekening te houden met zorgen die zijn geuit door de Europese Commissie, heeft Microsoft besloten om de licentiestructuur voor Microsoft 365, Office 365 en Teams in de EER en Zwitserland aan te passen. Vanaf 1 oktober 2023 zullen de volgende wijzigingen van kracht zijn: 

Nieuwe zakelijke suites zonder Teams 

Microsoft zal nieuwe zakelijke Microsoft 365- en Office 365-suite-opties introduceren in deze regio’s welke Teams niet bevatten. Dit betekent dat Office 365 E1, Office 365 E3, Office 365 E5, Microsoft 365 E3 en Microsoft 365 E5 suites met Teams niet langer beschikbaar zullen zijn voor nieuwe abonnees in de EER en Zwitserland. Bestaande klanten worden niet beïnvloed en kunnen hun huidige abonnementen blijven gebruiken en vernieuwen zoals gewoonlijk. 

Nieuwe afzonderlijke Teams aanbieding voor ondernemingsklanten 

Voor nieuwe abonnees die Microsoft Teams willen gebruiken, zal Microsoft een nieuwe, afzonderlijke Teams-aanbieding introduceren die beschikbaar is voor gebruikers in de EER en Zwitserland. Dit betekent dat nieuwe klanten twee afzonderlijke licenties moeten aanschaffen: een EER-specifieke Microsoft 365- of Office 365-suite en Microsoft Teams EER. 

Overzicht van de veranderingen 

Hier is een overzicht van de veranderingen in de licentiestructuur, inclusief prijsinformatie: 

Let op: De prijzen zijn onderhevig aan verandering en kunnen variëren afhankelijk van het land en de valuta. 

Wijzigingen in Frontline Suites

Bestaande Frontline-suites zullen blijven bestaan naast de nieuwe lineup. Klanten in de EER en Zwitserland kunnen kiezen tussen de bestaande Microsoft 365 F1, Office 365 F3 en Microsoft 365 F3 suites met Teams inbegrepen, of de nieuwe EER-specifieke versies van die suites zonder Teams.

Wijzigingen in Microsoft 365 Business Suites

Microsoft 365 Business suites zullen ook blijven bestaan naast de nieuwe lineup. Klanten in de EER en Zwitserland kunnen kiezen tussen de bestaande Microsoft 365 Business Basic, Microsoft 365 Business Standard en Microsoft 365 Business Premium suites met Teams of de nieuwe EER-specifieke versies van die suites zonder Teams.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen die Microsoft heeft aangekondigd met betrekking tot de licenties voor Microsoft 365, Office 365 en Teams in de EER en Zwitserland. Het is belangrijk dat organisaties en individuen die deze producten en diensten gebruiken, zich bewust zijn van deze veranderingen en de juiste stappen ondernemen om aan hun behoeften te voldoen.

Met de wijzigingen in de Microsoft-licenties voor de EER en Zwitserland die op 1 oktober 2023 van kracht worden, is dit het perfecte moment om uw licentiestructuur te herzien en nog te profiteren van voordeligere opties. Als u momenteel een abonnee bent van een van de getroffen suites, heeft u de mogelijkheid om te blijven zoals u bent of over te stappen naar de nieuwe licentie-opties.

Wat kunt u doen?

Neem contact op met OfficeGrip om de beste keuze voor uw organisatie te bespreken en te plannen voor een soepele overgang. Zo kunt u profiteren van de krachtige tools en diensten die Microsoft Teams te bieden heeft, tegen een nog goedkoper tarief. Aarzel niet, neem contact op met één van onze experts en bereid uw organisatie voor op de toekomst!

Vrijblijvend advies nodig?

Advies nodig bij de inkoop van uw licenties? Bij OfficeGrip helpen wij u graag, neem direct contact met ons op of vul het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op!

Contactformulier

Vul ons contactformulier in en onze experts nemen contact met u op!

Veelgestelde vragen

Voor aanvullende context kunt u de officiële aankondiging lezen op de EU Policy Blog.

Bestaande klanten in de EER (Europese Economische Ruimte) en Zwitserland die al zijn geabonneerd op pakketten, kunnen deze blijven gebruiken zonder enige impact. Klanten die momenteel geabonneerd zijn op bestaande Office 365 E1/E3/E5- of Microsoft 365 E3/E5-pakketten met Teams kunnen deze blijven gebruiken en vernieuwen, evenals stoelen toevoegen of verwijderen bij de verjaardag en vernieuwing. Bestaande klanten die willen overstappen naar de nieuwe EER-pakketten (zonder Teams) kunnen dit ook doen bij de verjaardag of vernieuwing.

Nieuwe zakelijke klanten in de EER en Zwitserland die informatie-medewerkers willen voorzien van zowel Microsoft Teams als Microsoft 365 E3/E5- of Office 365 E1/E3/E5-pakketten, moeten twee SKUs aanschaffen: één E1/E3/E5 EER (zonder Teams)-pakket en Microsoft Teams.

Nieuwe kleine en middelgrote bedrijven in de EER en Zwitserland kunnen kiezen tussen de bestaande Microsoft 365 Business Basic/Standard/Premium-pakketten met Teams of de nieuwe EER (zonder Teams)-versies van die pakketten.

Voor Frontline-medewerkers kunnen klanten in de EER en Zwitserland kiezen tussen de bestaande Microsoft 365 F1, Office 365 F3 en Microsoft 365 F3-pakketten met Teams inbegrepen of de nieuwe EER (zonder Teams)-versies van die pakketten.

Microsoft Teams EER is een Enterprise-aanbieding die beschikbaar is voor klanten in de EER en Zwitserland en biedt vergaderingen, chat, bellen (VOIP) en samenwerking zonder beperkingen op het aantal stoelen.

Microsoft Teams Essentials blijft ongewijzigd; het biedt vergaderingen, chat, bellen (VOIP) en samenwerking voor klanten met minder dan 300 gebruikers.

De nieuwe EER-suites en Teams-standalone zijn bedoeld voor aankoop door klanten met inschrijvingen in EER-landen en Zwitserland, vanuit EER/Zwitserland-prijslijsten, voor implementatie op EER/Zwitserland-tenants vanuit datacenters in de EER en Zwitserland.

Multinationale organisaties met inschrijvingen binnen de EER/Zwitserland kunnen de nieuwe EER-SKUs aanschaffen. Als andere multinationale organisaties de EER (zonder Teams) suites willen aanschaffen, kunnen ze een inschrijving in de EER/Zwitserland opzetten met een factuuradres in de EER/Zwitserland om deze suites te verkrijgen. Deze stoelen zijn bedoeld voor aankoop door klanten met inschrijvingen in de EER-landen en Zwitserland, vanuit die toepasselijke prijslijsten, voor implementatie op EER/Zwitserland-tenants vanuit datacenters in de EER en Zwitserland.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!