Windows Server 2012 End-of-Life

En wat dit voor jouw organisatie betekent

Op 10 oktober 2023 zal Windows Server 2012 zijn end-of-life bereiken. Dit betekent dat Microsoft geen beveiligingsupdates, bugfixes of technische ondersteuning meer zal bieden voor deze versie van Windows Server. Als u nog steeds Windows Server 2012 gebruikt, is het belangrijk om nu te beginnen met plannen om te upgraden naar een ondersteunde versie van Windows Server.

Inhoudsopgave

Wat is Windows Server 2012 end-of-life?

Windows Server 2012 end-of-life (EOL) is de datum waarop Microsoft stopt met het leveren van technische ondersteuning, beveiligingsupdates en bugfixes voor Windows Server 2012. Na deze datum zal Microsoft geen patches of beveiligingsupdates meer uitbrengen voor Windows Server 2012, wat betekent dat elk beveiligingslek dat ontdekt wordt in Windows Server 2012 niet zal worden opgelost. Dit kan leiden tot ernstige beveiligingsrisico’s voor organisaties die Windows Server 2012 nog steeds gebruiken. Het is daarom belangrijk om voorbereidingen te treffen voor deze datum en over te stappen naar een ondersteunde versie van Windows Server.

Waarom is het belangrijk om te upgraden van Windows Server 2012?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om te upgraden van Windows Server 2012 naar een recentere versie, zoals Windows Server 2019. Hier zijn enkele belangrijke redenen:

  1. Beveiligingsrisico’s: Als een ouder besturingssysteem niet langer ondersteund wordt, betekent dit dat het niet langer beveiligingsupdates krijgt. Dit kan uw netwerk kwetsbaar maken voor beveiligingsrisico’s en aanvallen van cybercriminelen. Het is daarom belangrijk om te upgraden naar een recentere versie die regelmatig beveiligingsupdates ontvangt.

  2. Nieuwere functies: Nieuwere versies van Windows Server bevatten vaak nieuwe functies en verbeteringen ten opzichte van oudere versies. Dit kan helpen om uw IT-infrastructuur efficiënter te maken, wat tijd en geld kan besparen.

  3. Ondersteuning: Wanneer een besturingssysteem niet langer ondersteund wordt, betekent dit dat Microsoft geen technische ondersteuning meer biedt voor dat besturingssysteem. Als u problemen ondervindt, kan het moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om hulp te krijgen van Microsoft.

  4. Compatibiliteit: Nieuwere versies van Windows Server zijn meestal beter compatibel met nieuwe hardware en software dan oudere versies. Door te upgraden naar een recentere versie, kunt u ervoor zorgen dat uw netwerk compatibel blijft met de nieuwste hardware en software.

  5. Prestatieverbeteringen: Nieuwere versies van Windows Server zijn vaak geoptimaliseerd voor betere prestaties en snelheid, waardoor uw netwerk sneller en efficiënter kan werken.

Kortom, het upgraden van Windows Server 2012 is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw netwerk veilig, efficiënt en compatibel blijft met de nieuwste hardware en software.

Welke opties heb ik als ik nog steeds Windows Server 2012 gebruik?

Als u nog steeds Windows Server 2012 gebruikt, zijn er verschillende opties die u kunt overwegen:

  1. Upgraden naar Windows Server 2019: Dit is de meest voor de hand liggende optie. Door te upgraden naar Windows Server 2019, kunt u profiteren van de nieuwste functies, beveiligingsupdates en prestatieverbeteringen. Het upgradeproces kan echter complex zijn en vereist vaak enige planning en voorbereiding.

  2. Upgraden naar Windows Server 2016: Als u niet klaar bent om naar Windows Server 2019 te upgraden, is het mogelijk om te upgraden naar Windows Server 2016. Dit besturingssysteem wordt nog steeds ondersteund en biedt enkele nieuwe functies ten opzichte van Windows Server 2012.

  3. Cloudgebaseerde oplossingen overwegen: Als u niet wilt upgraden naar een nieuwere versie van Windows Server, kunt u overwegen om naar cloudgebaseerde oplossingen te verhuizen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u uw infrastructuur naar Microsoft Azure of Amazon Web Services verplaatst. Dit kan zorgen voor een hogere beschikbaarheid en schaalbaarheid van uw infrastructuur.

  4. Software as a Service (SaaS) oplossing: Een SaaS-oplossing biedt meestal een gehoste en onderhouden softwareplatform, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over het onderhouden van de infrastructuur of de software-updates. Dit betekent dat u zich kunt concentreren op uw kernactiviteiten en dat u niet hoeft te investeren in het aanschaffen en onderhouden van nieuwe hardware.

Het is belangrijk om te overwegen wat de beste optie is voor uw specifieke situatie en om eventuele opties te bespreken met uw IT-team of een professionele IT-consultant. Onze Microsoft 365-specialisten gaan graag in gesprek met u over uw behoeftes en zetten graag de voordelen voor u op een rij.

Plan een vrijblijvend gesprek

Ik sta klaar om u te helpen. Neem direct contact met mij op of vul het contactformulier in, en ik zal zo spoedig mogelijk reageren!
Bob van het Hof
T. +31 (0)88 47 47 415
M. bvanhethof@officegrip.nl

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!