De 5 ICT-trends voor de accountancy

Ontwikkelingen in de accountancy branche

5 ict trends voor de accountancy

De ontwikkelingen op het gebied van ICT staan niet stil. Voor accountantskantoren betekent dit dat er een aantal ontwikkelingen zijn op het gebied van de ICT-infrastructuur. Het wordt belangrijker om efficiënter en veiliger te werken, omdat klanten steeds meer van uw organisatie vragen. Dit brengt een aantal uitdagingen met zich mee voor uw organisatie. In dit artikel benoemen wij de 5 belangrijkste trends en ontwikkelingen die van invloed zijn op uw organisatie.

1. Personeel wordt steeds schaarser

Voor organisaties wordt het steeds lastiger om geschikt personeel te vinden. Dit zal voor uw organisatie ook impact hebben op de werknemers. Het is daarom belangrijk om de productiviteit te verhogen, zonder veel van de huidige werknemers te vragen. In de basis betekent dit efficiënter werken door de juiste ICT-systemen te implementeren. We zijn dagelijks veel tijd kwijt aan het zoeken naar de juiste gegevens. Het moet voor de huidige werknemers makkelijk zijn om direct de juiste gegevens te vinden, waardoor er niet teveel tijd wordt besteed aan het zoeken naar data.

Door bijvoorbeeld SharePoint te gebruiken worden gegevens beter opgeslagen. Een SharePoint omgeving brengt namelijk een logische structuur aan en slaat gegevens op een efficiënte manier op. Voor werknemers is het belangrijk om op een makkelijke manier toegang te krijgen tot gegevens, omdat er anders veel tijd verloren gaat. Dit is niet een directe oplossing voor een personeelsprobleem, maar verhoogt wel de productiviteit onder de huidige werknemers. Dit kan de pijn verlichten en zorgen voor hogere klanttevredenheid, omdat klanten beter en sneller worden geholpen.

2. Cyberbeveiliging is belangrijker dan ooit tevoren voor de accountancy

Cybercriminelen zitten niet stil en gaan professioneler dan ooit te werk. Microsoft constateerde een toename van 300% in het aantal ransomware aanvallen, waarvan meer dan 50% een impact heeft op het MKB (Bron: Microsoft, 2021). Dit heeft ook voor de accountancy een impact, omdat uw organisatie gerichte aanvallen kan krijgen. Cyberbedreigingen zoals ransomware, malware, virussen of andere kwaadaardige software vormen een reëel risico voor uw organisatie.

Voor de accountancy is het daarom belangrijk om te kijken naar degelijke beveiligingsmogelijkheden. Een simpele virusscanner is tegenwoordig niet meer genoeg, omdat er veel apparaten binnen organisaties aanwezig zijn. Accountantskantoren werken met veel privacygevoelige gegevens, waardoor de beveiliging op orde moet zijn. Microsoft 365 biedt verschillende beveiligingsmogelijkheden die u hier terug kan vinden, maar voor vrijblijvend advies kunt u beter contact opnemen.

3. Een moderne werkplek wordt essentieel voor de accountancy

Een moderne werkplek maakt het mogelijk om vanaf elke locatie te kunnen werken. We zien steeds meer organisaties hybride werken, waarvoor een robuuste ICT-omgeving nodig is. Voor de accountancy kan de moderne werkplek zorgen voor een betere samenwerking met klanten, omdat gegevens op een veilige en makkelijke manier kunnen worden gedeeld. Dit geeft uw klanten beter inzicht en verhoogt de kwaliteit van uw dienstverlening. Gegevens delen via e-mail is niet de veiligste manier. Daar zijn tegenwoordig veel elegantere oplossingen voor die beter aansluiten bij de moderne manier van werken. Om gegevens beter te beveiligen, productiever te werken en de tevredenheid van klanten te verhogen is een moderne werkplek essentieel. Over deze moderne werkplek voor de accountancy kunt u hier meer vinden.

4. Steeds meer applicaties van accountantskantoren werken vanuit de cloud

Steeds meer applicaties die worden gebruikt door accountantskantoren verplaatsen zich naar de cloud. Dit komt omdat traditionele servers onderhoudsintensief en tijdrovend zijn. De cloud maakt het voor de accountancy makkelijker om snel en gemakkelijk gegevens te verwerken. We zien dat bijvoorbeeld met de CaseWare on Intune mogelijkheden, waarmee CaseWare volledig vanuit de cloud benaderd kan worden. Dit verhoogt de beveiliging, zorgt voor de nieuwste updates en maakt het voor werknemers makkelijker om toegang te krijgen. Als accountantskantoor moet u de productiviteit blijven verbeteren om concurrerend te kunnen blijven in de markt. Door meer van deze cloudapplicaties te gebruiken heeft uw organisatie minder last van verouderde software. Het updaten van applicaties gebeurt door de cloud automatisch en biedt diverse back-up mogelijkheden aan.

5. De concurrentie voor accountantskantoren wordt steeds groter

We zien dat klanten kritischer en kostenbewust worden. Dit betekent dat de dienstverlening goed moet aansluiten bij uw huidige klanten, omdat u anders het risico loopt dat deze overstappen naar een concurrent. Het is belangrijk om de dienstverlening zo goed mogelijk te laten verlopen en efficiënt te werken. Door de productiviteit binnen de organisatie te verhogen zijn klanten tevreden, kan uw organisatie groeien en kunt u de toenemende kosten drukken.

Conclusie

We zien dat de accountancy voor verschillende ICT-uitdagingen staat. Klanten worden kritischer en vragen steeds meer van uw organisatie. Door de juiste ICT-middelen in te zetten kunt u concurrentievoordeel behalen en efficiënter werken. Het is daarom belangrijk om de juiste keuzes te maken met betrekking tot de digitalisering van uw organisatie. Voor vrijblijvend advies kunt u contact met ons opnemen. Meer informatie staat ook in ons eBook hieronder:

Moderne werkplek accountancy eBook

Meer informatie over de moderne werkplek?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Download het gratis eBook:

Moderne werkplek voor de accountancy

Moderne werkplek accountancy eBook

Meer lezen

cloud-migratie
Accountancy

Een succesvolle migratie naar de cloud voor accountancy

Wij realiseren ons dat accountantskantoren een cruciale rol spelen in het waarborgen van financiële integriteit en naleving van regelgeving. Daarom delen wij graag onze expertise over een succesvolle migratie naar de Microsoft Cloud. Door Cloud Accounting worden aanzienlijk de productiviteit en efficiëntie van accountantskantoren verbeterd. Daarnaast draagt dit uiteindelijk bij aan kostenbesparing, het vergroten van de schaalbaarheid en het verbeteren van de algehele digitale beveiliging. 

Lees meer...
ICT-uitdagingen-oplossingen-accountancy
Beveiliging

ICT-uitdagingen en innovatieve oplossingen voor accountancy

Door de snel evoluerende digitale wereld staat de accountancysector voor tal van ICT-uitdagingen. Het is een sector die sterk afhankelijk is van nauwkeurigheid en gegevensbeheer, en daarom moeten accountants voortdurend innoveren om relevant te blijven. Gelukkig gaan deze uitdagingen hand in hand met de innovatieve oplossingen van OfficeGrip, die onze partners uit deze branche helpen hun concurrentie voor te blijven in de digitale revolutie van vandaag.

Lees meer...
Moderne werkplek voor de accountancy
Accountancy

Een moderne werkplek voor accountancy

Met een moderne werkplek wordt het mogelijk om veiliger & productiever te werken. Binnen organisaties worden veel gegevens gedeeld en verwerkt. Dit moet op een veilige manier gebeuren, zonder compromissen te maken op de productiviteit. Klanten worden namelijk steeds kritischer en vragen meer van uw organisatie. We zien dat de accountancy met enorm gevoelige data werkt, waardoor het van belang is om hier goed en veilig mee om te gaan. Een moderne werkplek voor de accountancy helpt om veiliger & productiever te werken.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!