Waarom een goed IT adoptietraject enorm belangrijk is

Werknemers optimaal ondersteunen

Een nieuwe IT omgeving helpt om op een veiligere en productievere manier te werken (mits je de juiste omgeving kiest). Veel organisaties kiezen ervoor om de IT omgeving te vernieuwen, maar vergeten een essentieel onderdeel. Het personeel heeft begeleiding nodig om goed met een nieuwe omgeving te kunnen werken. Een IT adoptietraject helpt werknemers om beter gebruik te maken van de nieuwe functionaliteiten die beschikbaar zijn. Wij praten hier vooral over een adoptietraject met Microsoft 365, maar de kern van dit verhaal kan breder worden toegepast.

Inhoudsopgave

Een IT adoptietraject helpt werknemers sneller op weg

Een IT adoptietraject leert werknemers sneller met de nieuwe omgevingen te werken. Werknemers kunnen het lastig vinden om in een nieuwe omgeving te werken, omdat het een andere werkwijze vereist. Vaak zijn werknemers al gewend aan de oude situatie en wordt verandering als lastig ervaren. Door het personeel goed te begeleiden en trainen wordt het makkelijker om aan een nieuwe omgeving te wennen.

Werknemers kunnen door een adoptietraject sneller de juiste functionaliteiten vinden die zij zoeken. Het haalt frustraties weg bij eindgebruikers en verhoogt de veranderbereidbaarheid. Dit maakt het voor werknemers mogelijk om sneller en beter gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden. Een adoptie & change management traject is bijvoorbeeld essentieel bij Microsoft 365, omdat werknemers veel verschillende functionaliteiten tot beschikking krijgen.

Waarom een adoptietraject belangrijk is bij Microsoft 365

Een nieuwe IT omgeving heeft enorme impact op jouw organisatie. Microsoft 365 is een omgeving waarin werknemers op een veilige manier kunnen samenwerken. Het platform heeft veel verschillende functionaliteiten die voor werknemers nieuw kunnen zijn. Sommige applicaties lijken in de basis veel op elkaar, maar worden voor andere doelen ingezet. Op het moment dat werknemers geen adoptie & change management traject hebben gevolgd, kan het lastig zijn om deze nieuwe applicaties effectief te gebruiken. Het implementeren van een nieuwe Microsoft 365 omgeving gaat niet alleen om de technische kant, maar ook om de menselijke kant.

Goed IT adoptietraject

Een IT adoptietraject verhoogt de veiligheid

Cybercriminelen zitten niet stil en slaan op verschillende manieren toe. Een nieuwe IT omgeving kan helpen om veiliger te werken binnen de organisatie. Zo heeft Microsoft 365 verschillende beveiligingsmogelijkheden om gegevens veilig te bewaren. Dit noemen wij ook wel de “technische” beveiliging van een IT omgeving. Het voorkomen van incidenten is altijd beter dan genezen. De technische beveiliging van Microsoft 365 kan veel verschillende risico’s afvangen, maar geen een systeem is 100% waterdicht.

Een IT adoptietraject laat eindgebruikers kennismaken met veelvoorkomende beveiligingsrisico’s. Op deze manier herkennen werknemers verschillende risico’s, waarna ze de juiste handelingen kunnen uitvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan het herkennen van phishingmails, die tegenwoordig steeds geavanceerder en persoonlijker worden. Door deze aanvallen te herkennen voorkom je veel potentiële risico’s binnen de organisatie. Veel beveiligingsrisico’s starten bij een werknemer, omdat werknemers vaak toegang hebben tot verschillende soorten data. Het is een “makkelijke” ingang voor kwaadwillende om misbruik van te maken. Een IT adoptietraject traint werknemers en verhoogt zo de beveiliging binnen de organisatie.

Samenwerken wordt makkelijker met een goede IT adoptie

In een nieuwe IT omgeving zitten verschillende samenwerkingstools voor werknemers. Om efficiënt samen te werken is het belangrijk dat werknemers de juiste tools gebruiken. Het is niet handig als een collega al gebruik maakt van Microsoft Teams, terwijl de andere nog blijft rondmailen binnen de organisatie. Bij een IT adoptietraject maak je eigenlijk een aantal werkafspraken, waardoor iedereen op één lijn zit. Dit helpt om de samenwerking beter te laten verlopen en laat werknemers kennis maken met handige samenwerkingstools.

In Microsoft 365 heb je verschillende platformen om gegevens in op te slaan. Zo heb je SharePoint, Microsoft Teams en OneDrive als centrale opslaglocaties. Deze platformen doen in de basis hetzelfde, namelijk gegevens uploaden in een cloud omgeving. Welk platform je moet kiezen is afhankelijk van het doel.

 • Wil je gegevens delen met de gehele organisatie, dan gebruik je SharePoint
 • Werk je samen met een specifiek team, dan gebruik je Microsoft Teams
 • Wil je persoonlijke gegevens veilig opslaan, dan gebruik je Microsoft OneDrive

Zo zijn er een aantal kleine verschillen tussen deze platformen die de keuze kunnen beïnvloeden. Een IT adoptietraject legt dit haarfijn uit, waardoor werknemers de nieuwe IT omgeving optimaal gebruiken.

Samenwerken IT adoptietraject

Hoe Microsoft 365 de samenwerking verbetert

Een IT adoptietraject voor Microsoft 365 is enorm belangrijk, omdat het samenwerken makkelijker maakt tussen collega’s. Met Microsoft 365 creëer je een moderne werkplek, waarmee het mogelijk wordt om vanaf elke locatie productief te werken. Dit gebeurt door verschillende applicaties met elkaar te combineren. Zo kunnen werknemers gegevens veilig opslaan en delen met elkaar. Ons adoptie & change management traject zorgt ervoor dat werknemers optimaal werken met de nieuwe IT omgeving.

Een IT adoptietraject verbetert de tevredenheid van werknemers

Werknemers worden met een IT adoptietraject optimaal begeleid om te werken binnen een nieuwe omgeving. Dit zorgt ervoor dat werknemers een betere tevredenheid hebben, omdat zij optimaal worden geholpen. Werknemers leren op een veilige en productieve manier te werken met de nieuwste oplossingen. In sommige gevallen kan er zelfs gekozen worden voor een floorwalker. Met een floorwalker haal je een expert in huis. Deze floorwalker begeleidt werknemers optimaal tijdens hun werk en kan veel vragen beantwoorden. Zo worden onderdelen waar werknemers tegenaan lopen direct opgepakt, terwijl zij hun werk verder kunnen uitvoeren.

Conclusie

Een IT adoptietraject maakt het voor werknemers makkelijker om te wennen aan een nieuwe IT omgeving. Het gebruiken van een nieuwe IT omgeving heeft namelijk grote impact op een organisatie. Door een IT adoptietraject succesvol in te zetten wordt het voor werknemers mogelijk om snel en gemakkelijk aan de slag te gaan. In ons eBook hieronder geven wij nog een aantal stappen waarop jij moet letten bij een IT adoptietraject:

4 stappen voor een succesvolle adoptie van een nieuwe ICT-omgeving

Meer informatie over Adoptie?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Download het gratis eBook:

4 Stappen voor een succesvolle adoptie

4 stappen voor een succesvolle adoptie van een nieuwe ICT-omgeving

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  Copilot-Teams
  Achtergrond

  De nieuwe dimensie van Microsoft Teams met Copilot

  Bij OfficeGrip brengen we continu innovaties naar onze klanten om hun werk efficiënter en effectiever te maken. Microsoft Teams is het kloppende hart van moderne samenwerking, en we zijn erg enthousiast over de nieuwste verbeteringen die de samenwerking verder zullen versterken en hybride vergaderingen nog effectiever zullen maken.

  Lees meer...
  dell-precision-workstation
  Achtergrond

  Dell Precision Workstations

  Al meer dan 25 jaar levert Dell Precision veelzijdige ontwerpen, top prestaties en betrouwbaarheid om u in staat te stellen uw meest veeleisende toepassingen te beheersen. Van prijswinnende filmmakers en animators tot ultramoderne architecten en ingenieurs, tot datawetenschappers en VR-ontwikkelaars, ons uitgebreide portfolio stelt u in staat om een geschikte workstation te vinden die uw doel en creatieve expertise aandrijft.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!