Waaruit bestaat Microsoft 365

Samenwerken met de gehele organisatie

Microsoft 365 is een omgeving die bestaat uit verschillende applicaties. In de basis zorgen al deze applicaties ervoor dat werknemers optimaal kunnen samenwerken. Met een Microsoft 365 omgeving wordt namelijk een moderne werkplek gecreëerd, waardoor werknemers vanaf elke locatie kunnen werken. Nu het hybride werken steeds populairder wordt, is Microsoft 365 onmisbaar aan het worden voor organisaties. In dit artikel bespreken wij waaruit Microsoft 365 bestaat en welke functies de verschillende applicaties hebben.

Inhoudsopgave

Waarom kiezen voor Microsoft 365

In de eerste instantie is het belangrijk om te weten waarom jij voor Microsoft 365 zou moeten kiezen. Waaruit Microsoft 365 bestaat zijn een aantal applicaties, maar op de achtergrond gebeurt er nog veel meer. Microsoft 365 implementeer je om productiever & veiliger te werken binnen een organisatie. De traditionele manier van werken past niet meer bij veel organisaties. Werknemers en klanten zijn veeleisender geworden van jouw organisaties. Jouw organisatie moet flexibel zijn en betere dienstverlening kunnen leveren aan klanten. Waaruit Microsoft 365 bestaat zijn een aantal applicaties & beveiligingsmogelijkheden om bedrijfsgegevens te beschermen.

Microsoft 365 maakt hybride werken mogelijk

We zien steeds vaker werknemers vanaf verschillende locaties werken. Het thuiswerken, op kantoor of op locatie bij klanten komt vaker voor. Voor organisaties brengt dit een aantal uitdagingen met zich mee. De ICT-omgeving moet het namelijk mogelijk maken om op een veilige en productieve manier te werken. Gegevens verplaatsen zich op verschillende apparaten en moeten daardoor anders worden beschermd. Microsoft 365 maakt het mogelijk om veilig een moderne werkplek te creëren voor jouw organisatie, waardoor werknemers optimaal hybride kunnen werken.

Microsoft 365 bestaat uit

Uit welke applicaties bestaat Microsoft 365

De Microsoft 365 omgeving bestaat uit verschillende applicaties. Veel van deze applicaties zijn direct voor de eindgebruiker zichtbaar, maar op de achtergrond gebeurt er ook veel. Om een voorbeeld te geven heb je verschillende beveiligingsapplicaties die op de achtergrond werken. Deze beveiligingsapplicaties zien veel eindgebruikers niet, omdat ze daar niet direct interactie mee hebben. Daarom is het lastig om een complete lijst met alle applicaties & mogelijkheden te geven, maar wij benoemen hier de meest voorkomende & bekende applicaties in een Microsoft 365 omgeving:

 • SharePoint als modern intranet
 • Microsoft Teams als centrale samenwerkingshub
 • OneDrive voor persoonlijke documenten
 • Outlook voor het versturen van e-mails
 • De Office applicaties om documenten en gegevens op te slaan

In de basis zijn dit de meest gebruikte applicaties waar werknemers interactie mee hebben. Waaruit Microsoft 365 bestaat voor de meeste gebruikers, zijn deze applicaties die nauw met elkaar samenwerken.

Waaruit bestaat Microsoft 365 SharePoint

SharePoint als modern intranet

Microsoft 365 maakt gebruik van SharePoint als centrale opslaglocatie. Een SharePoint omgeving creëert een modern intranet waarop alle gegevens van de organisatie kunnen worden gedeeld. Door SharePoint te gebruiken kunnen werknemers snel en gemakkelijk de juiste documenten vinden, zonder allerlei mappenstructuren door te moeten gaan. Het voordeel hiervan is dat iedereen toegang heeft tot de laatste gegevens binnen de organisatie.

Een SharePoint omgeving upload altijd het nieuwste document direct richting de cloud. Alle werknemers binnen de organisatie kunnen zo de nieuwste aanpassingen zien. Dit voorkomt het eindeloos heen en weer mailen van gegevens naar elkaar, wat voor dubbele gegevens & gegevensverlies kan zorgen.  

Waarom SharePoint gebruiken

Waaruit Microsoft 365 bestaat zijn verschillende samenwerkingsapplicaties. SharePoint is een van de belangrijkste applicaties die zich binnen deze omgeving bevindt, omdat het gegevens op één centrale omgeving opslaat. Werknemers kunnen op deze manier toegang krijgen tot gegevens vanaf elke locatie.

Elke afdeling heeft in SharePoint een aparte omgeving om gegevens in op te slaan. Dit maakt het voor afdelingen makkelijker om de juiste gegevens te vinden. Het voordeel is dat op basis van verschillende gebruikersrechten gegevens kunnen worden afgeschermd. Werknemers hebben niet tot alle gegevens toegang nodig, waardoor het beter is om deze toegang te beperken. SharePoint biedt dus de flexibiliteit die je als organisatie nodig hebt om gegevens veilig en efficiënt op te slaan.

Waaruit bestaat Microsoft 365 Microsoft Teams

Microsoft Teams als centrale samenwerkingshub

Microsoft Teams is de centrale samenwerkingsplek voor de gehele organisatie. Het combineert 4 hoofdfunctionaliteiten in één centrale applicatie. Deze functionaliteiten zijn bellen, chatten, samenwerken en vergaderen. Microsoft 365 bestaat dus uit verschillende applicaties, maar deze werken wel optimaal met elkaar samen. Microsoft Teams zorgt ervoor dat werknemers optimaal met elkaar in contact kunnen blijven, vanaf welke locatie zij zich ook bevinden. Het speelt daarmee een belangrijke rol in de Microsoft 365 omgeving, omdat het bij het hybride werken essentieel is om in contact te blijven met collega’s.

Wat maakt Microsoft Teams speciaal

De functionaliteiten in Microsoft Teams kunnen niet ontbreken in een moderne werkplek. Met Microsoft 365 creëer je een moderne werkplek, waarmee werknemers vanaf elke locatie op een veilige manier kunnen werken. Door Microsoft Teams wordt de samenwerking verbetert en krijgen werknemers makkelijkere mogelijkheden om in contact te blijven. Werknemers kunnen elkaar bellen of korte chatberichten sturen, waardoor communicatie snel en efficiënt plaatsvindt.  

Waaruit bestaat Microsoft 365 OneDrive

OneDrive voor persoonlijke documenten

Het opslaan van persoonlijke documenten gebeurt bij een Microsoft 365 omgeving in OneDrive. OneDrive is de persoonlijke opslaglocatie voor al jouw gegevens. Het maakt in de basis een kopie van alle gegevens op jouw apparaat, waardoor je vanuit de cloud altijd toegang hebt. Dit helpt om op elk apparaat een directe kopie te hebben van gegevens. Het kan lastig zijn om in de basis het verschil tussen SharePoint, Microsoft Teams en OneDrive te begrijpen, omdat ze erg op elkaar lijken. Daarom geven wij in dit artikel het verschil tussen deze applicaties beter weer.

Outlook & de Office applicaties

In de basis bestaat een groot deel van de Microsoft 365 omgeving uit de bovenstaande applicaties. Deze applicaties zijn gericht op het samenwerken met elkaar binnen de organisatie. Het samenwerken gebeurt in de Office applicaties zoals Microsoft Word, Excel en PowerPoint. Deze applicaties worden opgeslagen in een van de bovenstaande applicaties, waardoor werknemers makkelijker toegang hebben.

Met Outlook wordt het mogelijk om e-mails te versturen en gegevens te delen. De Microsoft 365 omgeving kan hier een aantal beveiligingseisen aan toevoegen, waardoor gevoelige gegevens niet zomaar de organisatie verlaten. Veel communicatie intern vindt dus plaats via Microsoft Teams, maar de externe communicatie is veelal nog via e-mail.

Waaruit bestaat de Microsoft 365 beveiliging

Microsoft 365 bestaat dus uit een aantal applicaties die het samenwerken mogelijk maken. Een groot gedeelte van de Microsoft 365 omgeving bestaat uit dingen die je als eindgebruiker niet direct ziet. Dit zijn bijvoorbeeld de verschillende beveiligingsmogelijkheden die het systeem kan bieden. Waaruit Microsoft 365 bestaat, zijn dus de samenwerkingstools en de verschillende beveiligingsmogelijkheden. Wij gaan hier door een aantal belangrijke beveiligingsmogelijkheden heen, maar voor een completer overzicht kun je hier kijken.

Bescherming op basis van identiteit

Microsoft 365 maakt gebruik van verschillende beveiligingslagen in de omgeving. Door het hybride werken verplaatsen werknemers zich steeds vaker vanaf locatie, waardoor nieuwe beveiligingsmogelijkheden noodzakelijk zijn. Microsoft 365 beveiligd gegevens daarom op basis van identiteit. Een identiteit heeft verschillende toegangsrechten en krijgt de benodigde verificatie tijdens het inloggen. Met Multi-Factor Authenticatie & Conditional Access worden alle aanvragen extra beschermd.

Waaruit bestaat de Microsoft 365 beveiliging

Beheren van apparaten

Het beheren van apparaten hoort bij de beveiliging van Microsoft 365. Je wilt als organisatie zeker zijn dat alle apparaten op een veilige manier toegang hebben tot gegevens. Microsoft 365 bestaat daarom uit verschillende applicaties om deze apparaten te beschermen en beheren. Microsoft Endpoint Manager zorgt ervoor dat alle apparaten voldoen aan de gestelde beleidseisen. Dit betekent bijvoorbeeld dat apparaten geüpdatet moeten worden binnen een bepaalde tijd om toegang te blijven houden tot gegevens. In organisaties kan het lastig zijn om zicht te hebben op alle apparaten. Microsoft Endpoint Manager maakt het beheer makkelijker en geeft inzichten in de veiligheid van de apparaten.

Beschermen van apparaten

Bij het beheren van apparaten is het ook belangrijk om de juiste beveiligingsmaatregelen toe te passen. Microsoft 365 biedt de mogelijkheid om apparaten proactief te beveiligen tegen cyberbedreigingen. Dit gebeurt door Microsoft Defender for Business te gebruiken. Met Microsoft Defender for Business in Microsoft 365 worden alle apparaten binnen jouw organisatie optimaal beschermd met geavanceerde beveiligingsmogelijkheden. Hoe dit precies werkt lees je hier.

Conclusie

Microsoft 365 bestaat dus uit verschillende applicaties en biedt verschillende mogelijkheden aan. De verschillende applicaties maken het samenwerken met elkaar makkelijker en veiliger. Microsoft 365 bestaat verder uit verschillende beveiligingsmogelijkheden om gegevens optimaal te beschermen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over wat je met Microsoft 365 wilt bereiken. Elke omgeving kan op een andere manier worden ingericht, waardoor het optimaal past bij verschillende type organisaties. Meer informatie over Microsoft 365 kun je hier vinden.

De voordelen van een moderne werkplek cover

Meer informatie over de moderne werkplek?

Download dan gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

De voordelen van een moderne werkplek

De voordelen van een moderne werkplek cover

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Om spam te voorkomen vragen we u de
  onderstaande code over te typen.

  Meer lezen

  Copilot-Teams
  Achtergrond

  De nieuwe dimensie van Microsoft Teams met Copilot

  Bij OfficeGrip brengen we continu innovaties naar onze klanten om hun werk efficiënter en effectiever te maken. Microsoft Teams is het kloppende hart van moderne samenwerking, en we zijn erg enthousiast over de nieuwste verbeteringen die de samenwerking verder zullen versterken en hybride vergaderingen nog effectiever zullen maken.

  Lees meer...
  dell-precision-workstation
  Achtergrond

  Dell Precision Workstations

  Al meer dan 25 jaar levert Dell Precision veelzijdige ontwerpen, top prestaties en betrouwbaarheid om u in staat te stellen uw meest veeleisende toepassingen te beheersen. Van prijswinnende filmmakers en animators tot ultramoderne architecten en ingenieurs, tot datawetenschappers en VR-ontwikkelaars, ons uitgebreide portfolio stelt u in staat om een geschikte workstation te vinden die uw doel en creatieve expertise aandrijft.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!