Wat is Azure Sentinel

Een beveiligde werkomgeving creëren

In organisaties zijn veel verschillende applicaties en omgevingen aanwezig. Het kan daardoor lastig zijn om beveiligingsrisico’s op te pikken. Azure Sentinel combineert alle beveiligingsincidenten in één centrale omgeving. Normaliter moeten beveiligingsexperts door verschillende systemen heenlopen om beveiligingsincidenten te ontdekken. Met Azure Sentinel krijgen security experts sneller inzicht in potentiële beveiligingsrisico’s binnen de organisatie. Wat Azure Sentinel precies is leggen wij hier uit.

Inhoudsopgave

Wat is Azure Sentinel nu precies

Azure Sentinel is een Security Information and Event Management (SIEM) systeem. Wat Azure Sentinel doet is verschillende beveiligingsincidenten verzamelen vanuit allerlei databronnen. Dit geeft een beveiligingsexpert de mogelijkheid om in één overzicht de belangrijkste beveiligingsrisico’s te zien. Door verschillende technieken toe te passen wordt deze data inzichtelijk gemaakt voor beveiligingsexperts. Een SIEM omgeving zoals Azure Sentinel heeft de volgende mogelijkheden:

  • Data opnemen en logboeken nagaan
  • Analyses uitvoeren op de beveiligingsincidenten
  • Correlaties zoeken tussen beveiligingsincidenten
  • Verschillende data visualiseren
  • Belangrijke beveiligingsdata bewaren
  • Grote hoeveelheden data analyseren

Azure Sentinel combineert data vanuit verschillende omgevingen in één centrale applicatie. Dit maakt het mogelijk om verbanden te zien tussen beveiligingsincidenten, waardoor effectiever actie kan worden ondernomen tegen bedreigingen. De kernfunctionaliteit van Azure Sentinel is om gegevens vanuit verschillende omgevingen samen te brengen.

Wat voor data brengt Azure Sentinel samen

Een Security Information and Event Management (SIEM) brengt verschillende databronnen samen. Azure Sentinel brengt bijvoorbeeld data van netwerkapparaten, applicaties en systeemlogboeken samen vanuit verschillende omgevingen. Deze gegevens worden zo veel mogelijk gestandaardiseerd, waardoor het makkelijker wordt om gegevens te vergelijken met elkaar. Zonder Azure Sentinel moeten organisaties verschillende systemen afgaan en de data verzamelen. Dit maakt het veel lastiger om beveiligingsincidenten te ontdekken, omdat er veel handwerk voor nodig is.

Azure Sentinel SIEM

Hoe verzamelt Azure Sentinel data

Azure Sentinel kan op verschillende manieren data verzamelen. Het is mogelijk om op apparaten een soort “tussenpersoon” te installeren, ook wel een agent genoemd. De logbestanden worden door deze digitale tussenpersoon verzameld en naar de SIEM verzonden. Op het moment dat dit niet mogelijk, zijn er nog verschillende alternatieven beschikbaar. Het is belangrijk dat een SIEM zo veel mogelijk gegevens verzameld vanuit de omgevingen, omdat op deze manier correlaties zichtbaar worden.

Azure Sentinel probeert de binnenkomende data zo veel mogelijk te standaardiseren, omdat dit een beveiligingsexpert beter inzicht geeft in de beveiligingsrisico’s. Deze standaardisatie maakt het mogelijk om analyses, visualisaties te creëren of beveiligingsproblemen te ontdekken.

Azure Sentinel maakt data-analyse mogelijk

Het kan voor een beveiligingsexpert lastig zijn om data te analyseren. Je hebt veel verschillende gegevensbronnen en dat maakt het lastig om conclusies te trekken. Met Azure Sentinel wordt het mogelijk om geavanceerde analyses te maken en beveiligingsproblemen op te sporen. Door verschillende instellingen kunnen beveiligingsexperts meldingen krijgen van bepaalde activiteiten. Een zo’n actie is een werknemer die vaak achter elkaar probeert in te loggen zonder succes. Een beveiligingsexpert kan dit analyseren en kijken of het om een legitieme inlogpoging gaat. Zo niet kan er direct actie worden ondernomen.

Azure Sentinel data-analyse

Azure Sentinel laat verbanden zien

Wat traditionele analyse tools doen is veel van dezelfde meldingen geven. Elk incident is een aparte melding, waardoor een beveiligingsexpert vaak naar dezelfde meldingen kijkt. Door Azure Sentinel wordt het mogelijk om verbanden te zien in deze meldingen. Als voorbeeld kunnen we kijken naar een werknemer die 10x zijn wachtwoord verkeerd invoert. Zonder SIEM zouden dit 10 aparte meldingen zijn die iemand moet bekijken. Azure Sentinel combineert veel meldingen op basis van verbanden met elkaar. Logt iemand 10x in vanaf hetzelfde IP-adres, dan is het in Azure Sentinel 1 melding met alle benodigde data. Zo hoef je niet elk incident apart af te gaan, maar zie je direct waar de meldingen over gaan.

Azure Sentinel visualiseert data

Om een goed overzicht te creëren van alle data, is het belangrijk om dit te visualiseren. Azure Sentinel maakt het mogelijk om een visuele weergave te maken van de gebeurtenissen binnen jouw organisatie. Dit geeft een makkelijk overzicht over de security incidenten die hebben plaatsgevonden. Op deze manier kunnen spontane incidenten worden opgemerkt en onderzocht, waardoor security incidenten beter worden ontdekt.  

Data retentie om te voldoen aan wetgeving

Vanuit bepaalde wetgeving kan het essentieel zijn om data te bewaren. Azure Sentinel maakt het mogelijk om snel en gemakkelijk aan deze wetgeving te voldoen. Door de juiste instellingen toe te passen wordt het mogelijk om data voor een langere tijd te bewaren. Met een SIEM wordt het mogelijk om proactieve analyses te doen, waardoor verdachte processen direct zichtbaar worden.

Azure Sentinel kan automatisch actie ondernemen

Met Azure Sentinel wordt het mogelijk om automatisch actie te ondernemen. Bij sommige security incidenten is er geen tijd te verliezen. Daarom kan Azure Sentinel ook als een Security Orchestration, Automation en Repsone (SOAR) worden gezien. Voorheen moesten beveiligingsexperts elk incident handmatig behandelen. Dit is door de toename van het aantal apparaten niet meer handmatig bij te houden. Door met SOAR automatiseringsregels toe te passen worden security incidenten direct opgepakt.

Azure Sentinel SIEM+SOAR

Security experts kunnen uitgebreide regels creëren

Het is mogelijk voor security experts om uitgebreide regels te creëren in Azure Sentinel. Door het gebruik van SOAR worden deze regels automatisch uitgevoerd, waardoor security incidenten sneller worden opgelost. Een expert hoeft dan alleen nog te kijken naar individuele incidenten waarvoor geen automatisering is aangemaakt. Dit bespaart de benodigde tijd en helpt organisaties om beter beveiligd te zijn.

Conclusie

Azure Sentinel geeft organisaties inzichten in alle beveiligingsrisico’s die plaatsvinden. Het wordt makkelijker om vanaf verschillende omgevingen data te verzamelen en te analyseren. Een security expert kan op deze manier de beveiliging binnen de organisatie verbeteren. Beveiligingsincidenten worden inzichtelijk gemaakt en er worden verbanden getoond. Dit geeft een compleet beeld van de beveiliging binnen jouw organisatie.

Meer informatie over Cybersecurity?

Download dan hier gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

Cybersecurity voor bedrijven

Meer lezen

AI en Microsoft Copilot
Adoption & Change

De noodzaak van adoptie en verandermanagement in de context van AI en Microsoft Copilot

In de huidige technologische wereld is kunstmatige intelligentie (AI) niet langer een futuristisch concept, maar een realiteit die onze dagelijkse werkzaamheden beïnvloedt. Een van de meest prominente voorbeelden van AI in actie is Microsoft Copilot, een AI-assistent die is ontworpen om gebruikers te helpen productiever en creatiever te werken. Maar zoals bij elke technologische innovatie, is de adoptie en het verandermanagement van cruciaal belang voor het succes en de effectiviteit van AI en Microsoft Copilot.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!