Wat is Microsoft 365 Copilot

en hoe werkt het?

Afgelopen maand heeft Microsoft Microsoft 365 Copilot aangekondigd: jouw co-piloot voor op het werk. Microsoft Copilot combineert de kracht van grote taalmodellen (LLM’s) met jouw gegevens in Microsoft Graph, jouw agenda, e-mails, chats, documenten, vergaderingen en meer, en de Microsoft 365-apps om uw woorden om te zetten in de krachtigste productiviteitstool op de planeet. En het mooie ervan is dat het dit allemaal doet binnen de bestaande toezeggingen van Microsoft op het gebied van gegevensbeveiliging en privacy in de onderneming.

Inhoudsopgave

Wat is Microsoft 365 Copilot?

Microsoft 365 Copilot is dus een nieuwe ondersteuningsdienst die Microsoft onlangs heeft aangekondigd om bedrijven te helpen hun Microsoft 365-omgeving te optimaliseren. Het is een geavanceerde dienst die gebruikmaakt van machine learning-algoritmen om bedrijven te voorzien van realtime inzichten in hun Microsoft 365-prestaties. Het is ontworpen om problemen op te sporen en op te lossen voordat ze zich voordoen en om proactieve ondersteuning te bieden door middel van aanbevelingen en rapporten om de prestaties te verbeteren. In dit artikel gaan we dieper in op hoe Microsoft 365 Copilot werkt, welke voordelen het biedt en wie er allemaal van kunnen profiteren.

Hoe werkt Microsoft 365 Copilot?

Copilot is op twee manieren geïntegreerd in Microsoft 365. Het werkt naast je, ingesloten in de Microsoft 365-apps die je elke dag gebruikt (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams en meer) om creativiteit de vrije loop te laten, productiviteit te ontsluiten en vaardigheden te verbeteren. 

Daarnaast heeft Microsoft ook een geheel nieuwe ervaring aangekondigd: Business Chat. Business Chat werkt in de LLM, de Microsoft 365-apps en jouw gegevens (je agenda, e-mails, chats, documenten, vergaderingen en contacten) om dingen te doen die je nog nooit eerder hebt kunnen doen. 

Zo kun je bijvoorbeeld in ‘spreektaal’ vragen stellen, zoals “Vertel mijn team hoe we de productstrategie hebben bijgewerkt” en het zal een statusupdate genereren op basis van de ochtendvergaderingen, e-mails en chatgesprekken.

Copilot in Word

Copilot in Word schrijft, bewerkt, vat samen en creëert naast je. Met slechts een korte prompt maakt Copilot in Word een eerste concept voor je, waarbij indien nodig informatie uit je hele organisatie wordt aangevoerd. Copilot kan inhoud toevoegen aan bestaande documenten, tekst samenvatten en secties of het hele document herschrijven om het beknopter te maken. Je kunt zelfs voorgestelde tonen krijgen, van professioneel tot gepassioneerd en nonchalant tot dankbaar, om je te helpen de juiste toon te vinden. Copilot kan je ook helpen je schrijven te verbeteren met suggesties die jouw argumenten versterken of inconsistenties gladstrijken. 

Hier volgen enkele voorbeeldopdrachten en prompts die u kunt proberen:

 • Maak een projectvoorstel van twee pagina’s op basis van de gegevens van [een document] en [een spreadsheet].
 • Maak de derde alinea beknopter. Verander de toon van het document om meer casual te zijn.
 • Maak een ontwerp van één pagina op basis van deze ruwe schets.
M365_Copilot_Word_Jumpstart

Copilot in Excel

Copilot in Excel werkt samen met u om uw gegevens te helpen analyseren en verkennen. Stel Copilot vragen over uw dataset in spreektaal, niet alleen in formules. Het onthult correlaties, stelt wat-als-scenario’s voor en stelt nieuwe formules voor op basis van jouw vragen, en genereert modellen op basis van je vragen waarmee je jouw gegevens kunt verkennen zonder deze te wijzigen. Identificeer trends, maak krachtige visualisaties of vraag om aanbevelingen om tot andere resultaten te komen. Hier volgen enkele voorbeeldopdrachten en prompts die u kunt proberen:

 • Geef een uitsplitsing van de verkopen naar soort en kanaal. Voeg een tabel in.
 • Projecteer de impact van [een variabele wijziging] en genereer een diagram om te helpen visualiseren.
 • Modelleer hoe een verandering in het groeipercentage voor [variabele] mijn brutomarge zou beïnvloeden.
M365_Copilot_Excel_Analyze

Copilot in PowerPoint

Copilot in PowerPoint helpt u uw ideeën om te zetten in verbluffende presentaties. Als uw storytelling-partner kan Copilot bestaande geschreven documenten omzetten in presentaties, compleet met sprekernotities en bronnen, of een nieuwe presentatie starten vanuit een eenvoudige prompt of schets. Verkort lange presentaties met één klik op de knop en gebruik natuurlijke taalopdrachten om lay-outs aan te passen, tekst opnieuw op te maken en perfect getimede animaties te maken. Hier volgen enkele voorbeeldopdrachten en prompts die u kunt proberen:

 • Maak een presentatie met vijf dia’s op basis van een Word-document en voeg relevante stockfoto’s toe.
 • Consolideer deze presentatie in een samenvatting van drie dia’s.
 • Herformatteer deze drie opsommingstekens in drie kolommen, elk met een afbeelding.
M365_Copilot_PowerPoint

Copilot in Outlook

Copilot in Outlook werkt met u samen in uw inbox en berichten, zodat u minder tijd hoeft te besteden aan het sorteren van e-mail en meer tijd aan communicatie: beter, sneller en gemakkelijker. Vat lange, ingewikkelde e-mailthreads samen met meerdere mensen om niet alleen te begrijpen wat er is gezegd, maar ook om de verschillende standpunten van elke persoon en de open vragen die nog moeten worden beantwoord. Reageer op een bestaande e-mail met een eenvoudige prompt of zet snelle notities om in scherpe, professionele berichten – haal uit andere e-mails of inhoud waartoe u al toegang hebt vanuit heel Microsoft 365. Gebruik schakelaars om de toon of lengte van uw notitie aan te passen. Hier volgen enkele voorbeeldopdrachten en prompts die u kunt proberen:

 • Vat de e-mails samen die ik vorige week heb gemist toen ik weg was. Markeer alle belangrijke items.
 • Stel een reactie op om hen te bedanken en om meer details te vragen over hun tweede en derde punt; verkort dit ontwerp en maak de toon professioneel.
 • Nodig iedereen uit voor een “lunch en leer” over nieuwe productlanceringen aanstaande donderdag om 12.00 uur. Vermeld dat er voor de lunch wordt gezorgd.
M365_Outlook_Copilot

Copilot in Microsoft Teams

Copilot in Teams haalt het werk uit het samenwerken. Copilot helpt u effectievere vergaderingen te houden, het gesprek op gang te brengen, belangrijke discussiepunten te organiseren en belangrijke acties samen te vatten, zodat de hele groep weet wat ze vervolgens moeten doen. In uw chat geeft Copilot u antwoorden op specifieke vragen of vertelt u alles wat u hebt gemist, en dat alles zonder de stroom van discussies te onderbreken. Door Copilot aan uw vergaderingen en gesprekken toe te voegen, beschikt u nu ook over een krachtig hulpmiddel om te helpen bij veelvoorkomende taken, zoals het maken van vergaderagenda’s op basis van de chatgeschiedenis, het identificeren van de juiste mensen voor follow-ups en het plannen van de volgende check-in. Hier zijn voorbeeldopdrachten en -prompts die u kunt proberen:

 • Vat samen wat ik gemist heb in de vergadering. Welke punten zijn er tot nu toe gemaakt? Waar zijn we het oneens over dit onderwerp?
 • Maak een tabel met voor- en nadelen voor [onderwerp dat wordt besproken]. Waar moeten we nog meer aan denken voordat we een beslissing nemen?
 • Welke beslissingen zijn er genomen en wat zijn enkele voorgestelde vervolgstappen?

Introductie van Business Chat

Business Chat is een geheel nieuwe ervaring die werkt met al uw gegevens en apps, waardoor u dingen kunt doen die u nog nooit eerder hebt kunnen doen. Business Chat werkt met u samen en gebruikt de kracht van Microsoft Graph om gegevens uit al uw documenten, presentaties, e-mail, agenda, notities en contactpersonen samen te brengen. Breng informatie uit meerdere bronnen samen om iedereen in het team op dezelfde pagina te houden en samen verder te gaan. Besteed minder tijd aan de tools en meer tijd aan het belangrijkste werk. Vandaag hebben onze preview-klanten toegang tot Business Chat in Microsoft Teams.

Hier zijn voorbeeldopdrachten en -prompts die u kunt proberen:

 • Vat de chats, e-mails en documenten samen over de escalatie [van de klant] die gisteravond plaatsvond.
 • Wat is de volgende mijlpaal op [project]. Zijn er risico’s geïdentificeerd? Help me brainstormen over een lijst met mogelijke oplossingen.
 • Schrijf een nieuw planningsoverzicht in de stijl van [bestandsnaam A] dat de planningstijdlijn van [bestandsnaam B] bevat en de projectenlijst in de e-mail van [persoon] opneemt.

Copilot in Viva Engage

Copilot in Viva Engage , een van de vele plaatsen waar Copilot zal integreren met Microsoft Viva , voorziet leiders van inzichtelijke conversatiestarters op basis van sentimenten en trending topics in werkgemeenschappen en gesprekken. Copilot biedt leidinggevenden suggesties bij het opstellen van meer gepersonaliseerde berichten, met opties om afbeeldingen toe te voegen en de toon aan te passen om gesprekken te verrijken.

Met Copilot maken we ook de Answers-ervaring in Microsoft Viva Engage snel en efficiënt. Copilot biedt voorgestelde prompts om de kwaliteit van de gestelde vraag te verbeteren. Terwijl teamleden betrokken zijn, kan Copilot antwoorden voorstellen die het gesprek gaande houden, inclusief het inbrengen van gerelateerde kennis en experts.

Voordelen van Microsoft 365 Copilot

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van Microsoft 365 Copilot. Een van de belangrijkste voordelen is dat het bedrijven kan helpen om de downtime te verminderen en de productiviteit te verhogen. Het is een geavanceerde ondersteuningsdienst die proactief werkt en problemen detecteert voordat ze zich voordoen. Dit betekent dat problemen sneller kunnen worden opgelost en dat medewerkers ononderbroken kunnen blijven werken.

Een ander belangrijk voordeel van Microsoft 365 Copilot is dat het bijdraagt aan een betere beveiliging van de Microsoft 365-omgeving en het risico op datalekken vermindert. Het systeem detecteert en waarschuwt voor beveiligingsrisico’s en biedt oplossingen om deze risico’s te verhelpen. Dit zorgt ervoor dat bedrijfsgegevens veilig blijven en dat er geen gegevensverlies optreedt.

Daarnaast biedt Microsoft 365 Copilot ook rapporten en aanbevelingen om de prestaties van de Microsoft 365-omgeving te verbeteren. Bedrijven kunnen deze inzichten gebruiken om hun Microsoft 365-omgeving te optimaliseren en efficiënter te maken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat het systeem sneller werkt, er minder problemen zijn en dat medewerkers sneller kunnen werken.

Kortom, Microsoft 365 Copilot is een geavanceerde ondersteuningsdienst die bedrijven kan helpen om de productiviteit te verhogen, de beveiliging te verbeteren en de Microsoft 365-omgeving te optimaliseren. Het biedt proactieve ondersteuning en detecteert problemen voordat ze zich voordoen, wat zorgt voor minder downtime en minder risico op gegevensverlies. Bedrijven van elke grootte kunnen profiteren van de voordelen van Microsoft 365 Copilot en hun Microsoft 365-omgeving naar een hoger niveau tillen.

Voor wie is Microsoft 365 Copilot geschikt?

Microsoft 365 Copilot is geschikt voor bedrijven van elke grootte die gebruikmaken van Microsoft 365. Het is met name geschikt voor bedrijven die hun Microsoft 365-omgeving willen optimaliseren en problemen willen verminderen.

Conclusie

In conclusie, Microsoft 365 Copilot is een krachtig hulpmiddel dat bedrijven van elke grootte kan helpen bij het oplossen van problemen en het optimaliseren van de prestaties van hun Microsoft 365-omgeving. Het biedt geavanceerde ondersteuning en monitoring, evenals proactieve aanbevelingen om potentiële problemen te voorkomen voordat ze zich voordoen. De voordelen van Microsoft 365 Copilot zijn duidelijk: minder downtime, hogere productiviteit en minder frustratie voor werknemers. Of u nu een klein bedrijf bent zonder eigen IT-afdeling, of een groot bedrijf met een gevestigde IT-infrastructuur, Microsoft 365 Copilot kan uw bedrijf helpen om efficiënter te werken en uw concurrentievoordeel te behouden. Met Microsoft 365 Copilot als uw geheime wapen, kunt u zich concentreren op wat echt belangrijk is – uw bedrijf runnen en uw klanten van dienst zijn.

Op dit moment is Microsoft Copilot in de preview modus beschikbaar voor een select aantal organisaties en in de komende maanden zal het breder uitgerold worden, zodat meer organisaties er gebruik van kunnen maken.

Microsoft 365 voor admins

Meer informatie over Microsoft 365?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Download het gratis eBook:

Microsoft 365 voor admins

Microsoft 365 voor admins

Meer lezen

Copilot-Teams
Achtergrond

De nieuwe dimensie van Microsoft Teams met Copilot

Bij OfficeGrip brengen we continu innovaties naar onze klanten om hun werk efficiënter en effectiever te maken. Microsoft Teams is het kloppende hart van moderne samenwerking, en we zijn erg enthousiast over de nieuwste verbeteringen die de samenwerking verder zullen versterken en hybride vergaderingen nog effectiever zullen maken.

Lees meer...
dell-precision-workstation
Achtergrond

Dell Precision Workstations

Al meer dan 25 jaar levert Dell Precision veelzijdige ontwerpen, top prestaties en betrouwbaarheid om u in staat te stellen uw meest veeleisende toepassingen te beheersen. Van prijswinnende filmmakers en animators tot ultramoderne architecten en ingenieurs, tot datawetenschappers en VR-ontwikkelaars, ons uitgebreide portfolio stelt u in staat om een geschikte workstation te vinden die uw doel en creatieve expertise aandrijft.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!