Wat is Microsoft 365 en wat kun je ermee

Een moderne werkplek

Microsoft 365 (voorheen Office 365) is een platform dat speciaal ontwikkeld is om een moderne werkplek te creëren. De manier waarop wij werken is namelijk fundamenteel aan het veranderen. Organisaties zijn steeds mobieler gaan werken en het hybride werken neemt in populariteit toe. Microsoft 365 maakt het voor organisaties mogelijk om de complete ICT-omgeving efficiënt in te richten.

Wat is Microsoft 365 dan precies? Microsoft 365 is een platform waarin verschillende applicaties zitten. Al deze applicaties helpen gebruikers om beter samen te werken en efficiënter gegevens te delen. Er is ontzettend veel mogelijk binnen het Microsoft 365 platform. Daarom bespreken wij hier in hoofdlijnen wat Microsoft 365 precies is.

Inhoudsopgave

Microsoft 365 creëert een samenwerkingsplek

Wat Microsoft 365 zeker is, is een samenwerkingsplek voor de gehele organisatie. Het creëert met verschillende applicaties de mogelijkheid om optimaal samen te werken. Nu collega’s steeds vaker vanaf verschillende locaties werken, kan samenwerken een uitdaging zijn binnen de organisatie. Hoe zorg je ervoor dat gegevens snel en veilig worden gedeeld, en hoe nemen collega’s contact met elkaar op? Deze uitdaging wordt opgelost door Microsoft Teams te gebruiken.

Microsoft Teams

Wat is Microsoft 365 voor samenwerkingsplek met Microsoft Teams?

Microsoft 365 maakt het mogelijk om met verschillende applicaties een samenwerkingsplek te creëren. Een applicatie die hier een centrale rol in speelt, is Microsoft Teams. Met Microsoft Teams creëer je een centrale samenwerkingshub. In deze samenwerkingshub kunnen alle documenten en gegevens worden gedeeld met collega’s.

Wat Microsoft Teams zo speciaal maakt, is dat het compleet naar wens is in te richten. Alle beleidsregels worden namelijk vanuit Microsoft 365 toegepast, waardoor Microsoft Teams gegevens precies beschermd zoals jij dat wilt. Per afdeling kan er een apart Teams kanaal worden aangemaakt, waarin alle gegevens worden gedeeld. Dit creëert per afdeling één centrale plek voor gegevensopslag. Waar Microsoft 365 voor zorgt, is dat al deze gegevens makkelijk terug te vinden zijn. Alle applicaties integreren nauw met elkaar samen, waardoor met een zoekopdracht alle documenten terug te vinden zijn.

SharePoint

Microsoft 365 creëert één centrale opslagplek met SharePoint

Microsoft 365 maakt het dus mogelijk om samen te werken door de cloud. Dit gebeurt dus voornamelijk vanuit Microsoft Teams. Op het moment dat documenten gearchiveerd moeten worden, kun je gebruik maken van SharePoint. SharePoint is een platform binnen Microsoft 365, wat ervoor zorgt dat de gehele organisatie toegang kan krijgen tot deze gegevens.

Het SharePoint platform is dus eigenlijk een modern intranet. Vanuit Microsoft 365 kunnen er verschillende beleidsinstellingen worden toegepast, waardoor gegevens kunnen worden afgeschermd per gebruiker. Ook maakt het SharePoint platform het makkelijker om aan wetgeving te voldoen. Dit komt omdat er verschillende labels aan gegevens kunnen worden gehangen, waarna ze extra worden beschermd. Gegevens kunnen ook automatisch worden verwijderd na een bepaalde tijd, waardoor je zeker weet dat gegevens nooit te lang worden bewaard.

Microsoft 365 geeft werknemers 5 TB aan privéopslag met OneDrive

OneDrive is een cloud opslagplek waar werknemers hun persoonlijke projecten kunnen opslaan. Dit zijn eigenlijk documenten die nog niet af zijn of nog niet gedeeld moeten worden met de organisatie. Het voordeel van OneDrive is dat er altijd een back-up van de gegevens in de cloud staat. Elk apparaat krijgt direct toegang tot de nieuwste versie van een document, waardoor duplicaten worden voorkomen. Op het moment dat een apparaat stuk gaat, kan een werknemer direct verder werken op een ander apparaat.

Wat het voordeel van Microsoft 365 is met OneDrive, is dat een organisatie de omgeving kan beheren. Met Data Loss Prevention in Microsoft 365 zorg je ervoor dat gevoelige gegevens niet worden gedeeld buiten de organisatie. Denk dan aan financiële gegevens, eigendomsgegevens, creditcardnummers, gezondheidsrecords of sociale-zekerheidsnummers. Het is voor een organisatie niet mogelijk om documenten in een OneDrive omgeving te zien. Dit komt omdat er misschien gevoelige gegevens in deze omgeving kunnen staan van een werknemer. Wel kunnen instellingen zoals het delen van gegevens worden aangepast, waardoor je als organisatie toch nog controle behoudt over deze omgeving.

Wat is Microsoft 365

Maak gebruik van de bekende Microsoft Office Apps

Microsoft 365 geeft werknemers toegang tot de bekende Office Apps. Dit zijn veelal bekende applicaties die werknemers al kennen. Denk dan aan Microsoft Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Al deze applicaties integreren binnen de Microsoft 365 omgeving, waardoor iedereen snel en gemakkelijk toegang heeft. Deze omgevingen zijn door veel gebruikers al bekend terrein. Dit helpt om sneller aan de slag te gaan met de Microsoft 365 omgeving.

Waar slaat Microsoft 365 gegevens op?

Bij Microsoft 365 worden alle gegevens opgeslagen in de cloud. Dit maakt het mogelijk om vanaf elk apparaat toegang te krijgen. Het werken vanuit de cloud is belangrijk bij het creëren van een moderne werkplek, omdat het iedereen toegang geeft tot de laatste gegevens. Zonder de kracht van de cloud wordt het namelijk lastiger om samen te werken.

De traditionele manier van samenwerken heeft namelijk een aantal nadelen. Documenten krijgen bijvoorbeeld verschillende versies en iedereen slaat het op een aparte plek op. Er wordt veel heen en weer gemaild, wat er regelmatig voor zorgt dat gegevens verdwijnen of ondergesneeuwd worden in de mailbox. Wat Microsoft 365 doet is iedereen toegang geven tot de nieuwste gegevens die beschikbaar zijn.

Tot slot

Microsoft 365 is dus een omgeving waarmee een moderne werkplek kan worden gecreëerd. Met een moderne werkplek wordt het mogelijk om werknemers op een veilige manier toegang te geven tot gegevens. Dit is compleet naar wens in te richten, waardoor het optimaal aansluit bij verschillende type organisaties.

Download het gratis eBook:

De voordelen van een moderne werkplek

De voordelen van een moderne werkplek cover

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Om spam te voorkomen vragen we u de
  onderstaande code over te typen.

  Meer lezen

  Copilot-Teams
  Achtergrond

  De nieuwe dimensie van Microsoft Teams met Copilot

  Bij OfficeGrip brengen we continu innovaties naar onze klanten om hun werk efficiënter en effectiever te maken. Microsoft Teams is het kloppende hart van moderne samenwerking, en we zijn erg enthousiast over de nieuwste verbeteringen die de samenwerking verder zullen versterken en hybride vergaderingen nog effectiever zullen maken.

  Lees meer...
  dell-precision-workstation
  Achtergrond

  Dell Precision Workstations

  Al meer dan 25 jaar levert Dell Precision veelzijdige ontwerpen, top prestaties en betrouwbaarheid om u in staat te stellen uw meest veeleisende toepassingen te beheersen. Van prijswinnende filmmakers en animators tot ultramoderne architecten en ingenieurs, tot datawetenschappers en VR-ontwikkelaars, ons uitgebreide portfolio stelt u in staat om een geschikte workstation te vinden die uw doel en creatieve expertise aandrijft.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!