Bekijk jouw organisatie zoals een aanvaller dat zou doen.

Wat is Defender External Attack Surface Management

Het is een hele mondvol; Microsoft Defender External Attack Surface Management (Defender EASM). In Nederland noemen we het Microsoft Defender Extern beheer bij kwetsbaarheid voor aanvallen, dat is misschien nog wel moeilijker. Belangrijker dan de naam is natuurlijk wat het doet, wat het bijdraagt aan de veiligheid van uw organisatie.

Defender EASM detecteert en brengt uw digitale aanvalsoppervlak continu in kaart om een extern beeld van uw online infrastructuur te bieden. Deze zichtbaarheid stelt beveiligings- en IT-teams in staat onbekenden te identificeren, risico’s te prioriteren, bedreigingen te elimineren en kwetsbaarheids- en blootstellingscontrole uit te breiden tot buiten de firewall.

Defender EASM maakt gebruik van de crawltechnologie van Microsoft om activa te ontdekken die verband houden met uw bekende online infrastructuur, en scant deze activa actief om in de loop van de tijd nieuwe verbindingen te ontdekken. Hierna worden inzichten, genaamd Attack Surface Insights, gegenereerd door gebruik te maken van kwetsbaarheids- en infrastructuurgegevens om de belangrijkste aandachtspunten voor uw organisatie te laten zien.

Inhoudsopgave

Wat is een extern aanvalsoppervlak?

Een extern aanvalsoppervlak is het gehele gebied van een organisatie of systeem dat vatbaar is voor een aanval van buitenaf. Het aanvalsoppervlak van een organisatie bestaat uit alle toegangspunten die een onbevoegd persoon zou kunnen gebruiken om hun systeem binnen te komen. Hoe groter je aanvalsoppervlak, hoe moeilijker het is om te beschermen.

Zoals al beschreven in de introductie kunt u de nieuwe integratie van Defender for Cloud met Microsoft Defender External Attack Surface Management (Defender EASM) gebruiken om de beveiligingspositie van uw organisatie te verbeteren en het potentiële risico op aangevallen te verminderen. Attack Surface Insights worden gegenereerd om de belangrijkste aandachtspunten voor uw organisatie te laten zien, zoals:

 • Ontdek digitale activa, altijd beschikbare voorraad
 • Analyseer en prioriteer risico’s en bedreigingen
 • Lokaliseer aanvallers blootgestelde zwakheden, overal en on-demand
 • Krijg inzicht in aanvalsoppervlakken van derden

 

Microsoft Defender Extern beheer bij kwetsbaarheid voor aanvallen verzamelt gegevens voor publiekelijk blootgestelde activa (“outside-in”) die door MDC CSPM (“inside-out”) kunnen worden gebruikt om te helpen bij het valideren van internetblootstelling en detectiemogelijkheden om klanten beter inzicht te geven.

Ontdekking en inventarisatie

De gepatenteerde ontdekkingstechnologie van Microsoft zoekt continue naar digitale infrastructuur met verbindingen met bekende legitieme bronnen om conclusies te trekken over de relatie van die infrastructuur met jouw organisatie. Doel hiervan is ook om voorheen onbekende en niet-gecontroleerde eigenschappen en verbindingen te ontdekken. Deze bekende legitieme bronnen worden ontdekkings-“zaden” genoemd; Defender EASM ontdekt eerst sterke verbindingen met deze geselecteerde entiteiten, keert terug om meer verbindingen te onthullen en uiteindelijk je aanvalsoppervlak samen te stellen.

Klinkt ingewikkeld, maar wat het eigenlijk doet is kijken naar de volgende soorten bronnen/assets/activa:

 • Domeinen
 • Hostnamen
 • Webpagina’s
 • IP-blokken
 • IP-adressen
 • ASN’s
 • SSL-certificaten
 • WHOIS-contacten

 

Ontdekte activa worden geïndexeerd en geclassificeerd in uw Defender EASM-inventaris, waardoor u een dynamisch overzicht krijgt van alle webinfrastructuur die onder het beheer van uw organisatie valt. Activa worden gecategoriseerd als momenteel actief of historisch en kunnen webapplicaties, afhankelijkheden van derden en andere activaverbindingen omvatten.

Dashboards

Fijn die inventarisatie, maar hoe maakt Defender External Attack Surface Management dit inzichtelijk voor uw organisatie? Defender EASM biedt hiervoor een reeks dashboards, waarmee gebruikers snel inzicht krijgen in hun online infrastructuur en eventuele belangrijke risico’s voor hun organisatie. Deze dashboards zijn ontworpen om inzicht te geven in specifieke risicogebieden, waaronder kwetsbaarheden, compliance en beveiligingshygiëne. Deze inzichten helpen klanten om snel de verschillende onderdelen van hun aanvalsoppervlak aan te pakken die het grootste risico voor hun organisatie vormen.

Activa beheren

Klanten kunnen hun inventaris filteren om de specifieke inzichten te krijgen die ze het belangrijkst vinden. Filteren biedt een mate van flexibiliteit en aanpassing, waarmee gebruikers toegang hebben tot een specifieke subset van activa. Hierdoor kunt u gebruikmaken van Defender EASM-gegevens op basis van uw specifieke gebruiksscenario, of u nu zoekt naar activa die verbinding maken met verouderde infrastructuur of nieuwe cloudbronnen identificeert.

Gegevensresidentie, beschikbaarheid en privacy

Microsoft Defender External Attack Surface Management bevat zowel wereldwijde gegevens als klantspecifieke gegevens. De onderliggende internetgegevens zijn wereldwijde Microsoft-gegevens; door klanten aangebrachte labels worden beschouwd als klantgegevens. Alle klantgegevens worden opgeslagen in de regio naar keuze van de klant.

Om veiligheidsredenen verzamelt Microsoft de IP-adressen van gebruikers wanneer ze inloggen. Deze gegevens worden maximaal 30 dagen bewaard, maar kunnen indien nodig langer worden bewaard om mogelijk frauduleus of kwaadwillig gebruik van het product te onderzoeken.

Meer informatie over Cybersecurity?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Download het gratis eBook:

Cybersecurity voor bedrijven

Meer lezen

Copilot-Teams
Achtergrond

De nieuwe dimensie van Microsoft Teams met Copilot

Bij OfficeGrip brengen we continu innovaties naar onze klanten om hun werk efficiënter en effectiever te maken. Microsoft Teams is het kloppende hart van moderne samenwerking, en we zijn erg enthousiast over de nieuwste verbeteringen die de samenwerking verder zullen versterken en hybride vergaderingen nog effectiever zullen maken.

Lees meer...
dell-precision-workstation
Achtergrond

Dell Precision Workstations

Al meer dan 25 jaar levert Dell Precision veelzijdige ontwerpen, top prestaties en betrouwbaarheid om u in staat te stellen uw meest veeleisende toepassingen te beheersen. Van prijswinnende filmmakers en animators tot ultramoderne architecten en ingenieurs, tot datawetenschappers en VR-ontwikkelaars, ons uitgebreide portfolio stelt u in staat om een geschikte workstation te vinden die uw doel en creatieve expertise aandrijft.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!