Wat is Mobile Device Management (MDM)

Apparaten beheren binnen de organisatie

Met Mobile Device Management (MDM) wordt het mogelijk om apparaten vanaf afstand te beheren. In organisaties wordt er steeds meer gebruik gemaakt van mobiele apparaten zoals laptops en mobiele telefoons. Het beheren van alle apparaten is daarom een behoorlijke klus geworden. Met Mobile Device Management (MDM) wordt het mogelijk om apparaten vanaf afstand te beheren. Dit is niet alleen handig voor mobiele apparaten, ook de vaste apparatuur kan makkelijker worden beheerd. Dit maakt het makkelijker om gegevens te beschermen en apparaten te laten voldoen aan het bedrijfsbeleid. Een goed ingericht Mobile Device Management (MDM) beleid heeft een positieve impact op het bedrijfsbeleid. Wat Mobile Device Management precies is en hoe het werkt leggen wij hier uit.

Inhoudsopgave

Wat is Mobile Device Management nu precies

Mobile Device Management is een oplossing om sneller en gemakkelijker apparaten te beheren binnen een organisatie. Elk apparaat binnen de organisatie krijgt een profiel mee, waarin een aantal beleidsinstellingen staan. Deze beleidsinstellingen worden vanuit de cloud ingeladen, waardoor werknemers niet onderbroken worden in hun werkzaamheden. Organisaties krijgen zo direct inzicht in de veiligheid van apparaten en kunnen in het geval van calamiteiten ingrijpen.

Nu we vaker vanaf verschillende locaties werken is Mobile Device Management (MDM) steeds belangrijker geworden. Het geeft organisaties de mogelijkheid om apparaten vanaf afstand te beheren en beschermen. Waar voorheen 1 persoon langs elk apparaat binnen de organisatie moest lopen, is dit met MDM compleet verleden tijd. Dit bespaart tijd en verhoogt de veiligheid binnen de organisatie.

Waarom is Mobile Device Management zo belangrijk

De apparaten van werknemers hebben vergaande toegang tot gegevens binnen jouw organisatie. Daarom kan een slecht ingerichte omgeving een beveiligingsrisico vormen. Het beheren van zakelijke apparaten is enorm belangrijk, omdat kwaadwillende via een getroffen apparaat veel gegevens kunnen buitmaken. Om deze reden is apparaatbeheer binnen organisaties enorm belangrijk. Het geeft inzicht in de zwakke plekken binnen jouw ICT-omgeving. Zo kun je als organisatie snel actie ondernemen en de data binnen de organisatie beter beschermen.

Wat is Mobile Device Management

Wat is het voordeel van Mobile Device Management

In een organisatie kunnen er veel verschillende apparaten aanwezig zijn. Het kan daardoor lastiger zijn om alles up-to-date te houden. Mobile Device Management maakt het mogelijk om apparaten in bulk te beheren en instellingen aan te passen. Dit betekent dat je niet fysiek elk apparaat hoeft af te gaan, waardoor het werken vanuit huis ook een stuk makkelijker wordt.

Op het moment dat een apparaat verloren raakt, wil je als organisatie niet dat er gegevens naar buiten lekken. Organisaties die veel gebruik maken van gevoelige gegevens willen deze optimaal beschermen. Door Mobile Device Management toe te passen kunnen apparaten vanaf afstand worden gewist. Dit zorgt ervoor dat kwaadwillende geen toegang kunnen krijgen tot bedrijfsgevoelige informatie.

Mobile Device Management creëert één centraal overzicht

Bij Mobile Device Management krijg je als organisatie één centraal overzicht van de gezondheid van apparaten. Zo kun je onder andere de volgende onderdelen zien bij Mobile Device Management:

  • Beschikken apparaten over de juiste updates
  • Hebben apparaten de juiste apps tot beschikking
  • Wat is de veiligheidsscore van een apparaat
  • Welke instellingen zijn er toegepast op het apparaat


Door Mobile Device Management effectief in te zetten creëer je één centraal overzicht. Het bespaart enorm veel tijd, omdat je niet fysiek langs elk apparaat hoeft langs te lopen. Vanuit één overzicht kun je als organisatie verschillende aanpassingen toepassen. Dit versimpelt het beheer en verhoogt tegelijkertijd de beveiliging binnen de organisatie.

Hoe werkt Mobile Device Management (MDM)

Het beheren van apparaten gebeurt in de Microsoft 365 omgeving met Microsoft Endpoint Manager. Sommige personen zullen het kennen als Microsoft Intune, maar Microsoft Endpoint Manager is de opvolger daarvan. Deze applicatie zorgt ervoor dat alle apparaten in één centrale omgeving worden beheerd. Microsoft Endpoint Manager is de plek waarin de verschillende profielen worden gecreëerd, die vervolgens kunnen worden toegewezen aan werknemers.

Een profiel kan gecreëerd worden voor de gehele organisatie, een afdeling of een specifiek persoon. De inrichting hiervan is compleet afhankelijk van de wensen en behoeftes van de organisatie. Het is belangrijk om goed over een MDM implementatie na te denken, omdat het een grote impact heeft op de beveiliging van gegevens. Definieer daarom een degelijk beleid en kijk kritisch naar de implementatie daarvan.

Mobile Device Management Microsoft

Wat is Microsoft Endpoint Manager

Microsoft Endpoint Manager is een applicatie waarmee het mogelijk wordt om apparaten vanuit de cloud of on-premises apparaten te beheren. Het combineert daarmee de functionaliteiten van Microsoft Intune en Microsoft Configuration Manager in één centrale omgeving. In de basis is het mogelijk om een Mobile Device Management beleid vanuit hier toe te passen. De applicatie beschikt nog over meerdere functionaliteiten, maar deze houden we nu even buiten beschouwing. Meer informatie over Microsoft Endpoint Manager kun je hier terugvinden.

MDM maakt onderdeel uit van de Moderne Werkplek

Het Mobile Device Management beleid is een van de onderdelen van de moderne werkplek. Met de moderne werkplek creëer je voor werknemers de mogelijkheid om vanaf elke locatie op een veilige manier te werken. Nu we steeds vaker hybride werken, is een moderne werkplek eigenlijk onmisbaar geworden.

Werknemers hebben verschillende samenwerkingstools nodig om optimaal met elkaar samen te werken. In de Microsoft 365 omgeving wordt gebruik gemaakt van SharePoint & Microsoft Teams. Het voordeel van een moderne werkplek, is dat alle gegevens op één centrale plek staan. Dit maakt het beveiligen van de omgeving makkelijker en efficiënter. Verschillende functionaliteiten integreren nauw met elkaar samen en zorgen voor een veilige werkomgeving.

Veiliger werken met een moderne werkplek

Een moderne werkplek maakt het makkelijker om veiliger te werken. Dit komt vanwege de verschillende beveiligingsmogelijkheden die wij implementeren bij een moderne werkplek. Denk dan dus aan een MDM-beleid, phishing bescherming, malware bescherming, Microsoft Defender for Business implementatie en nog veel meer. Voor meer informatie over onze implementatie kun je contact met ons opnemen.

Conclusie

Met Mobile Device Management (MDM) wordt het makkelijker om alle zakelijke apparaten binnen de organisatie te beheren. Nu we steeds vaker vanaf verschillende locaties werken is dit essentieel geworden. Het helpt om de beveiliging te verbeteren en geeft inzicht in de gezondheid van de apparaten. Wil je meer weten over de beveiligingsmogelijkheden in Microsoft 365? Download dan gratis ons cybersecurity eBook hieronder:

Meer informatie over Cybersecurity?

Download dan hier gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

Cybersecurity voor bedrijven

Meer lezen

Copilot-Teams
Achtergrond

De nieuwe dimensie van Microsoft Teams met Copilot

Bij OfficeGrip brengen we continu innovaties naar onze klanten om hun werk efficiënter en effectiever te maken. Microsoft Teams is het kloppende hart van moderne samenwerking, en we zijn erg enthousiast over de nieuwste verbeteringen die de samenwerking verder zullen versterken en hybride vergaderingen nog effectiever zullen maken.

Lees meer...
dell-precision-workstation
Achtergrond

Dell Precision Workstations

Al meer dan 25 jaar levert Dell Precision veelzijdige ontwerpen, top prestaties en betrouwbaarheid om u in staat te stellen uw meest veeleisende toepassingen te beheersen. Van prijswinnende filmmakers en animators tot ultramoderne architecten en ingenieurs, tot datawetenschappers en VR-ontwikkelaars, ons uitgebreide portfolio stelt u in staat om een geschikte workstation te vinden die uw doel en creatieve expertise aandrijft.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!